Op dé dag van de kooplust, Black Friday, organiseert XR NL Fashion een artistieke modeshow in de koopcentra van Utrecht en Amsterdam. Met twintig modellen vraagt de beweging vreedzaam aandacht voor de gigantische impact van de mode-industrie op het klimaat.

De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8% van de globale CO2-uitstoot. Fast-fashion-ketens als H&M, Primark en Zara zijn volgens de beweging verantwoordelijk voor o.a. het enorme waterverbruik voor de katoenproductie en de vervuiling die vrijkomt door het gebruik van chemische stoffen. De actie begint om half twaalf op de trappen van het Jaarbeursplein in Utrecht en gaat verder met een manifestatie vanaf drie uur op de Dam in Amsterdam. Extinction Rebellion NL Fashion roept deelnemers aan de demonstratie op ongebruikte kleding mee te nemen naar de Dam- voor directe kledingruil als protest tegen Black Friday.

Black Friday: overconsumptie met spullen die je niet nodig heb

Sinds een aantal jaar is Black Friday, de Amerikaanse dag waarop het consumentisme hoogtij viert, overgewaaid naar Nederland. Ook hier worden consumenten verleid door de grote bedrijven, om met enorme kortingen spullen te kopen die ze niet nodig hebben. Ondanks dat er iets meer aandacht komt voor de wegwerpcultuur van kleding en de uitbuiting van mensen die mode industrie met zich meebrengt, werken nog steeds miljoenen mensen onder erbarmelijke omstandigheden om shirtjes van vijf euro te maken en bestaat een heel groot deel van de kleding uit polyester en acryl die van petroleum worden gemaakt. Het wassen van die stoffen zorgt ook voor 500.000 ton microplastics in de oceanen wereldwijd.

Outfits gerecycled materiaal en directe kledingruil op de Dam

De actie, een modeshow met twintig modellen, bestaat uit vijf thema’s die allen met de klimaatcrisis te maken hebben: extreem weer, het plastic probleem, de giftigheid van het huidige systeem waarin we leven, overconsumptie en het burgerberaad. Na de show in Utrecht vertrekken de modellen met de trein naar Amsterdam. Samen met designers is gewerkt aan prachtige outfits die de vijf thema’s weergeven. Met deze modeshow willen de organisatoren koopjesjagers de ogen openen over deze vervuilende industrie. En een einde te maken aan de wegwerpcultuur van kleding.

Extinction Rebellion NL is een geweldloze sociaal politieke beweging en rebellie om de overheid te dwingen een beter klimaatbeleid te gaan voeren. Burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij deelnemers bewust de wet overtreden om de ernst van de ecologische en klimaatcrisis duidelijk maken is een van de actievormen.

Bron Extinction Rebellion NL

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Misbruik, Milieu
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk