Tibetanen en supporters van de International Campaign for Tibet (ICT) lopen aanstaande zondag 10 maart mee in de klimaatmars in Amsterdam. Zij vragen daarmee specifiek aandacht voor de ernstige gevolgen van klimaatverandering in Tibet, ook wel de derde Pool genoemd, waar de temperatuur twee keer zo snel stijgt als in de rest van de wereld.

‘Het Tibetaanse plateau moet worden beschermd, niet alleen voor Tibetanen, maar ook voor de ecologische gezondheid en duurzaamheid van de hele wereld”, zegt de Dalai Lama, de spirituele boeddhistische leider van Tibet.

Het klimaat in Tibet is van cruciaal belang voor de gezondheid van de wereld, omdat het na de noord- en de zuidpool de grootste zoetwatervoorraad ter wereld opslaat. De regio warmt tweemaal sneller op dan het wereldwijde gemiddelde, wat leidt tot versneld smelten van tienduizenden gletsjers die zeven grote rivieren voeden die door India, Bangladesh, China en Zuidoost-Azië stromen.

Op initiatief van International Campaign for Tibet lopen Tibetanen en supporters van de organisatie mee in de klimaatmars, om de bewustwording over het belang van het beschermen van Tibets klimaat te vergroten. Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet, wil dat Tibetanen in Tibet worden betrokken bij de oplossingen voor klimaatverandering: ‘Al eeuwenlang leven de Tibetanen en de nomaden in harmonie met de natuur en houden ze de fragiele ecologie op een duurzame wijze in stand, wat invloed heeft op het dagelijks bestaan van miljarden mensen in Azië. Tibetaanse nomaden zijn de deskundige beheerders van de alpenweiden en hun kennis en ervaring moet worden erkend. Op dit moment hebben Tibetanen geen enkele zeggenschap over wat er met hun land gebeurt en China’s klimaatbeleid.’

Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 veroorzaakt het Chinese klimaatbeleid volgens ICT onherstelbare schade aan het fragiele ecosysteem van Tibet door de bouw van dammen, het op grote schaal delven van grondstoffen en het vervuilen van de rivieren. Dit heeft niet alleen desastreuze gevolgen voor het dagelijks bestaan van de lokale Tibetaanse bevolking maar ook voor de miljarden mensen in de regio.

International Campaign for Tibet vindt dat Tibet moet worden opengesteld voor onafhankelijke onderzoekers, die de milieuveranderingen kunnen vastleggen. De klimaatmars begint zaterdag om 13.00 uur op de Dam in Amsterdam. De Tibetactiegroep verzamelt zich om 12.30 uur bij de Tibetwinkel, Spuistraat 185a, Amsterdam.

Bron ICT.

 

 

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten, Gezondheid, Misbruik, Milieu
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ICT – oproep tot klimaatactie in Tibet

  1. Ananda schreef:

    Klimaatmars zondag 10 maart 2019, de Dam in Amsterdam: 13:00 – 16:00 uur.

    https://bodhitv.nl/2019/03/05/boeddhistisch-blok-tijdens-klimaatmars-zondag-10-maart/

    Op bodhitv.nl staat tevens:
    Het is mogelijk om met andere boeddhisten samen te lopen. Er is een apart blok gereserveerd in de stoet voor de boeddhistische gemeenschap. Je bent welkom om in dit blok mee te lopen en om boeddhistische symbolen mee te dragen indien gewenst. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid van het blok.