Dit jaar is het 61 jaar geleden dat de Tibetaanse opstand tegen de bezetting van hun land door China in 1959 uitbrak, die elke 10 maart door Tibetanen en hun aanhangers wordt herdacht. De mensenrechtenorganisatie Free Tibet roept medestanders op deel te nemen aan wakes en protestmarsen in Londen en Manchester. ICT organiseert een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam.

Op 10 maart 1959, 61 jaar geleden, werden de straten van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa gevuld met Tibetanen die vreedzaam protesteerden tegen de brute onderdrukking van Tibet door China. Deze opstand werd door China bloedig neergeslagen, waarna de Dalai Lama en vele Tibetanen vluchtten in ballingschap.

Op dinsdag 10 maart verzamelen de demonstranten zich om 11.00 uur in Downing Street, Londen. Een wake vindt plaats om 11:30 uur, gevolgd door een mars naar de Chinese ambassade om 12:30 uur. Dit wordt gevolgd door een Tibetaans cultureel evenement vanaf 15.00 uur in Regent’s Hall, Oxford Street.

De supporters in Manchester zullen zich ook bij Piccadilly Gardens om 11:30 uur verzamelen, gevolgd door een mars door het stadscentrum.

Op 10 maart wordt wereldwijd deze nationale volksopstand in Tibet herdacht. International Campaign for Tibet (ICT) staat die dag stil bij alle Tibetanen die vanwege hun geweldloze verzet onder erbarmelijke omstandigheden gevangen zitten of zijn omgekomen. Die dag is op de Dam in Amsterdam door ICT een bijeenkomst gepland waarin opgeroepen wordt tot een vreedzame oplossing voor de bevrijding van het Tibetaanse volk.

ICT: ‘Loop met honderden Tibetanen en sympathisanten door het hart van Amsterdam vanaf de Dam en toon je solidariteit met de vreedzame Tibetaanse strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid.’ Het programma ziet er als volgt uit:

12.30 uur verzamelen op de Dam, Amsterdam
13.00 uur start programma op de Dam met o.a. gastsprekers en actie
14.00 uur start vredesmars door het centrum van Amsterdam
16.00 uur einde vredesmars op de Dam
16.30 uur einde programma

Om de solidariteit met de onderdrukte Tibetanen te tonen adviseert ICT om op 10 maart de Tibetvlag uit te hangen. Deelnemers worden verwezen naar de #Tibetvlag actie. Post een foto van de Tibetaanse vlag op Facebook of Instagram, en tag ICT Europe.

Bron ICT https://savetibet.nl/agenda/herdenking

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk