De voorbereidingen voor de jaarlijkse herdenking van de Tibetaanse opstand in 1959 door de verschillende Tibetaanse organisaties zijn in volle gang. Het is op 10 maart 60 jaar geleden dat de Tibetanen zich in de straten van hun hoofdstad Lhasa verzamelden om de Dalai Lama te beschermen en te protesteren tegen de bezetting door China van hun land.

De protesten werden gevolgd door een gewelddadig optreden van het Chinese leger in de stad en Tibet, waarbij tienduizenden mensen het leven lieten. De Dalai Lama werd gedwongen naar India te vluchten, waar hij sindsdien in ballingschap verblijft. De tragedie en het verzet van de Tibetaanse opstand van 1959 zullen volgens diverse mensenrechtenorganisaties worden gekenmerkt door actuele gebeurtenissen over de hele wereld.

In Londen organiseert Free Tibet op zondagmiddag 10 maart in Downing Street een bijeenkomst voordat de deelnemers door het centrum van de stad op weg gaan naar de Chinese ambassade in de stad. Dit zal worden gevolgd door een evenement van de Tibetaanse cultuur, ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de opstand van 1959. Die is voorlopig gepland bij Indiase YMCA.

International Campaign for Tibet (ICT) organiseert op 10 maart in Brussel een bijeenkomst en demonstratie waarin de opstand in Lhasa wordt herdacht.

Bron Free Tibet en ICT

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Onderwijs, Geluk
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk