Honderden Tibetanen en supporters lopen naar verwachting mee op 10 maart in een vredesmars voor mensenrechten in Tibet door het hart van Amsterdam. Hiermee markeren ze volgens het International Campaign for Tibet (ICT) de 71 jaar durende bezetting van Tibet en roepen China op de repressie te stoppen.

ICT: ‘Gekleed in traditionele klederdracht en met wapperende Tibetaanse vlaggen komen de Tibetanen en masse naar de Dam om vervolgens in een lange kleurrijke vredesoptocht door het centrum te lopen.’

De herdenking wordt georganiseerd door de International Campaign for Tibet, de Tibetaanse gemeenschap, en de Tibet Support Groep. Zij roepen de Nederlandse regering op om Tibet op de politieke agenda te houden en bij China aan te dringen om te stoppen met het repressieve beleid en zich in te spannen voor een vreedzame duurzame oplossing voor Tibet.

‘Tibetanen in Tibet zijn strijdvaardiger dan ooit’, zegt Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet. ‘China’s reactie op het coronavirus in Tibet is ‘handhaving van stabiliteit’ en het oppakken van Tibetanen die online informatie posten over de dodelijke ziekte op beschuldiging van het verspreiden van ‘geruchten en misinformatie’. In tegenstelling tot deze hardhandige reactie reageert de Tibetaanse bevolking met mededogen op de uitbraak van coronavirus. Kloosters hebben geld geschonken voor de aankoop van gezichtsmaskers en brillen en Tibetanen staken boterlampen aan ter ere van de Chinese klokkenluider (een arts) die voor het virus waarschuwde en er vervolgens aan stierf.”

Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 156 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als verzet tegen de Chinese onderdrukking en groeit het aantal politieke gevangenen.

Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.

Op de Dam in Amsterdam is er in de vroege middag een gebed en voeren sprekers onder wie Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet, de 21-jarige Oeigoerse activist Alrek Ablikim, Nicole Sprokel, senior political affairs officer Amnesty International, Tibetaanse gemeenschap in Nederland het woord. Ook zal de ’10 maart Verklaring’ van de Tibetaanse regering in ballingschap worden voorgelezen. Tussen 14-16 uur vindt de vredesoptocht plaats.

Bron ICT.

 

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Geluk
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk