Burgemeester Halsema van Amsterdam verbiedt de voor morgen georganiseerde klimaatactie van Rebel Without Borders – opstand voor het leven. De activisten uit binnen-en buitenland zijn van plan de Stadhouderskade in de hoofdstad voor onbepaalde tijd af te sluiten. De organisatie zegt dat het afsluiten gewoon doorgaat. Meer dan duizend ‘rebellen’ worden maandagochtend bij de Stadhouderskade verwacht. Extinction Rebellion zegt voorbereid te zijn op elk mogelijk scenario en is principieel geweldloos.

De afgelopen maanden heeft Extinction Rebellion in binnen en buitenland burgers uitgenodigd voor Rebel Without Border – Opstand voor het Leven. Meer dan 100 gebeurtenissen zijn georganiseerd waarin burgers in aanraking kwamen met Extinction Rebellion. Minstens 1000 mensen hebben meegewerkt aan de organisatie van de vreedzame blokkade van de Stadhouderskade vanaf 7 oktober.

Het besluit van Burgemeester Halsema om de actie te verbieden verandert niets aan de plannen van Extinction Rebellion maar maakt de actie wel officieel tot burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘Voor ons verandert er niks. Wij gebruiken burgerlijke ongehoorzaamheid om de overheid te dwingen iets aan het klimaat te doen’, zegt woordvoerder Ernst Jan Kuiper, ‘Wij blokkeren geen nooduitgangen en hulpdiensten kunnen uitwijken naar andere wegen, dat is bij de marathon van Amsterdam op dit weggedeelte ook gedaan.’ Extinction Rebellion is een brede burgerbeweging die zich inzet voor de klimaatactie die volgens de organisatie nu is.

De overheid heeft traditioneel een sociaal contract met haar burgers, stelt RWB. Zij beschermt haar burgers en de burgers houden zich aan de wetten en regels die de overheid stelt. Omdat de huidige regering niet genoeg doet om verregaande klimaatverandering te voorkomen is dat sociaal contract verbroken. Extinction Rebellion roept burgers op om geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid te plegen totdat de regering haar verantwoordelijkheid weer neemt te beginnen op Maandag 7 oktober voor het Rijksmuseum. Daar zal de beweging de Stadhouderskade blokkeren totdat de regering haar verantwoordelijkheid neemt.

Extinction Rebellion wil dat de regering:

 1. Eerlijk is over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
 2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
 3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Om deze doelen te bereiken zal de Stadhouderskade voor onbepaalde tijd geblokkeerd worden totdat de regering toezegt deze wensen te vervullen.

Bron RWB. Omslagfoto Catharina Gerritsen.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

5 reacties op Klimaatactie Amsterdam gaat toch door ondanks verbod van burgemeester Halsema

 1. Kay schreef:

  Uiteindelijk zijn walging, rebellie en woede, allen bewegingen van geweld, noodzakelijkerwijs bewegingen van onwetendheid en van beperking met alle zwakte die beperking inhoudt.

 2. bolletje ( ik wil ) schreef:

  Ook grappig dat mevrouw Halsema, van GROENlinks, dit verbied haha.

  De klimaat activiste, de idealist. hahahaha

 3. Bolletje schreef:

  Beste Kay

  Daar had ik het toevallig laatst over met een boeddhist. Dit mag jij uiteraard zo zien. Maar rebellie, is een kwestie van lijfbehoud. Zelfverdediging, voor je leefomgeving opkomen, jezelf in stand houden…Is meer dan logisch.

  je bent toch geen deurmat ? Dat zegt die Amerikaanse non ook. Compassie hebben, betekent niet, dat alles en iedereen over je heen loopt. De grote, vervuilende industrie, loopt nu over ons heen. Je kan in verzet zijn, zonder te haten, te walgen etc. Ik ben in verzet, maar ik probeer haat, walging en woede, daarin te blussen. Voor zover dat lukt, want ik ben zegmaar niet de Dalai Lama

  In politieke, linkse/milieu beweging, is daarnaast weer wél te veel haat en nijd, walging, jaloezie etc. Daar moet ik je wel gelijk in geven. Maar hun strijd op zichzelf, is niet bepaald vergezocht. Een activist die voor Tibet opkomt, hoeft niet China te haten. Wel moet de persoon in kwestie van Tibet houden.

 4. Bolletje schreef:

  Beste Kay

  Wat is er mis met een onvolwassen (dus kinderlijke) geest? Ten tweede, rebellie komt ook weleens voort uit ellende..

  De Afro Amerikanen, die geen burgerrechten hadden en onderdrukt werden, die onder apartheid leden, moesten maar denken: ach, we gaan hier niet tegen in opstand komen, want ja, we willen wel een volwassen geest behouden? Zij die tegen slavernij rebelleerden, hadden moeten denken: ach, maak je niet druk, rebellie is ego en is niet boeddhistisch verantwoord. Dan zaten we nu nog steeds in de steentijd, als iedereen zo gedacht had.

  Ware het niet, dat ik ergens wel begrijp wat je bedoelt. Zoals ik eerder zei, het kan een eigen leven gaan leiden. Dat zien we in veel linkse/rebelse bewegingen. Dat men anti is, om maar anti te zijn. Een Europees trekje, denk ik. Europese filosofie is immers erg naar buiten toe gericht.

Menu