Vandaag gaan de acties van Extinction Rebellion door. Er is in overleg met de gemeente Amsterdam een locatie voor een familie-vriendelijk kamp gezocht waar geplande activiteiten doorgang hadden kunnen vinden en waar er informatie zou worden gegeven over de klimaatcrisis. Zo kunnen geïnteresseerden kennis maken met Extinction Rebellion op een positieve en informatieve manier.

Maar inmiddels heeft de politie volgens ER in het Amsterdamse Vondelpark zogenoemde rebellen omsingeld met ME-bussen, politiebussen en politie te paard. Extinction Rebellion roept de politie op haar intimidatietechnieken die in strijd zijn met het demonstratierecht achterwege te laten.

Na een volgens de organisatie succesvolle actie gisteren gaat Extinction Rebellion door. Nieuwe acties staan gepland in Amsterdam. Multinationals worden door Extinction Rebellion aangesproken op hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis. De overheid moet de belangen van haar burgers behartigen in plaats van enkel en alleen die van de grote bedrijven. Eeuwige economische groei is onmogelijk op een niet meegroeiende planeet, vinden de rebellen

Gisteren blokkeerden honderden burgers de Stadhouderskade in Amsterdam. Na petities, demonstraties en rechtszaken die aan dovemansoren gericht bleken was een blokkade volgens de rebellen het enige resterende middel. Woordvoerder Chris Julien: ‘Wij zijn gewone burgers in een ongeëvenaard ernstige noodtoestand; we willen dat de overheid ons beschermt tegen de gevolgen van klimaatopwarming. Wij kunnen niet anders dan actie voeren totdat we gehoord worden.’

De politie Amsterdam trad gisteren nu eens vriendelijk dan weer heftig op. Extinction Rebellion is teleurgesteld over het feit dat sympathisanten die eten kwamen brengen niet de blokkade in mochten, dat de containers met drinkwater ‘s morgens vroeg al werden omgegooid, de toiletten door de politie werden afgesloten en dat demonstranten langer dan toegestaan werden vastgehouden. Met name woordvoerders, die ‘s avonds hadden moeten aanschuiven bij De Wereld Draait door werden te lang vastgehouden.

Advocaat Willem Jebbink: “Veruit de meeste demonstranten zijn opgepakt voor overtreding van de Wet openbare manifestaties. Dat is een overtreding op grond waarvan de politie iemand zes uur mag vasthouden. Naar wat cliënten mij hebben verteld over het tijdstip van aankomst in het politiebureau zijn zij vele uren te lang opgehouden. Het openbaar ministerie en de politie behoren zich aan de harde wettelijke termijnen te houden. Het is zeer zorgelijk dat vreedzame demonstranten op deze wijze worden afgeschrikt om opnieuw hun mening te laten horen. De overheid behoort meningsuiting juist te faciliteren en te beschermen.”

Extinction Rebellion bestaat uit gewone burgers die verantwoordelijkheden hebben en niet in staat zijn elke dag een kruispunt te blokkeren. Woordvoerder Chris Julien: ‘ We zullen vandaag nieuwe acties voeren die gericht zijn op het bedrijfsleven. Met de acties vragen we bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar vooral roepen we de overheid op om op te komen voor de belangen van haar burgers in plaats van voor die van het bedrijfsleven.’

De acties van Extinction Rebellion zijn onderdeel van de internationale actie Rebel Without Borders. Niet alleen in Amsterdam, maar in 60 steden wereldwijd vinden acties plaats. In België heeft XR aangekondigd vreedzaam de paleistuin te bezetten, in Engeland zijn tientallen acties gepland gedurende de week. Overal ter wereld komen burgers op voor het leven op aarde omdat overheden nalaten om hun burgers adequaat te beschermen. Extinction Rebellion wil dat overheden eerlijk zijn over de ernst van de klimaat- en ecologische crisis doen wat nodig is om de klimaatcrisis te beteugelen en burgers laten meebeslissen over de oplossingen.

Bron Extinction Rebellion

Categorieën: Natuur, Nieuws, Mensenrechten, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu
Tags: , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Extinction Rebellion – ‘Vandaag gaan we door, ondanks repressie van politie Amsterdam’

 1. Daishin schreef:

  “Advocaat Willem Jebbink: “Veruit de meeste demonstranten zijn opgepakt voor overtreding van de Wet openbare manifestaties. Dat is een overtreding op grond waarvan de politie iemand zes uur mag vasthouden. Naar wat cliënten mij hebben verteld over het tijdstip van aankomst in het politiebureau zijn zij vele uren te lang opgehouden.”

  Lopen janken dat de politie zich niet aan de wet houdt, terwijl ze zelf maling aan de wet hebben. Volgend jaar zijn er verkiezingen en laat ze dan een eigen partij oprichten met hun idealen. De overheid moet dit en de overheid moet dat. En wat doen ze zelf om de “klimaatverandering” tegen te gaan? Ze zouden om te beginnen geen kinderen nemen, want de overbevolking is het grootste probleem.

 2. Bolletje schreef:

  https://milieudefensie.nl/actueel/nederland-breekt-belofte-subsidie-voor-olie-kolen-en-gas-niet-afgeschaft

  https://socialisme.nu/een-betere-wereld-begint-bij-jezelf/

  Lees deze stukjes even, alstublieft….

  Misschien stemt u rechts etc, maar wilt u alstublieft deze stukjes lezen, dan snap je het beter allemaal.

  Ik ben vegetariër en ik heb geen kinderen. Natuurlijk heb ik geen kinderen. Kinderen, hinderen, met of zonder overbevolking.

 3. Daishin schreef:

  Zit net het journaal te bekijken. Dan zie je 10 mensen die een gebouw proberen te blokkeren.
  Ze lijmen ze vast aan het gebouw. Hoe is milieu-onvriendelijk is dat?
  Ik begrijp dat zo’n klein groepje zoveel aandacht krijgt.
  Mag Joop straks nog een rondje rijden op de heemraadssingel?

 4. Hans schreef:

  Inderdaad; Wie ‘t in deze woestijn uithoudt wordt gaandeweg van alle illusies bevrijd. Naast de parabel van het brandende huis, is het hoofdstuk van Avalokitesvara of Kuan Yin uit de Lotus Sutra in deze van onschatbare waarde.

  Ontelbaar zijn de levende wezens,
  Ik kan niet wachten tot we,
  “AlLEMAAL” van onze ketenen bevrijd zijn.