Extinction Rebellion verwijt de gemeente Amsterdam het schenden van het recht op de vrijheid van meningsuiting. Gistermiddag eisten ambtenaren dat de actievoerders aan het eind van de middag het Vondelpark moesten verlaten. Door handhavers zou zijn gedreigd met een dwangsom als geen gevolg zou worden gegeven aan het bevel. De gemeente Amsterdam blijft in gebreke bij het beschermen van de vrijheid van meningsuiting, vinden de actievoerders die maandag de Stadhouderskade blokkeerden en gisteren op andere plaatsen in Amsterdam acties uitvoerden. Zoals in het Vondelpark.

De organisatie zegt dat dit niet het enige is waarin de handhavende macht in gebreke blijft. Maandag werden gearresteerde ‘rebellen’ al te lang vastgehouden, werd hen water en toegang tot toiletten ontzegd en werden ze langer dan toegestaan vastgehouden. Dinsdag werd volgens de organisatie de pers niet toegelaten bij de demonstratie bij het ABN-AMRO gebouw en werden rebellen van Extinction Rebellion zonder enige reden om identificatie gevraagd.

Extinction Rebellion: ‘Verblijf en demonstratie in het Vondelpark zijn niet illegaal. Er is een kennisgeving aan de burgemeester gedaan over de demonstratie in het park. Wat de rebellen doen in het Vondelpark is demonstreren en niet kamperen, laat staan wildkamperen. In de aanpak van Extinction Rebellion toon de politie en de gemeente Amsterdam de weg kwijt te zijn. De driehoek -bestuur, politie en OM- blijft in gebreke bij het waarborgen van de vrijheid van meningsuiting, het demonstratierecht en de rechtsstaat. Wij doen een dringend beroep op burgemeester Halsema en de Amsterdamse politie om deze belangrijk Nederlandse waarden hoog te houden.’

Extinction Rebellion bestaat uit gewone burgers die verantwoordelijkheden hebben en niet in staat zijn elke dag een kruispunt te blokkeren. De acties van Extinction Rebellion zijn onderdeel van de internationale actie Rebel Without Borders. Niet alleen in Amsterdam, maar in 60 steden wereldwijd vinden acties plaats. In België heeft XR aangekondigd vreedzaam de paleistuin te bezetten, in Engeland zijn tientallen acties gepland gedurende de week. Overal ter wereld komen burgers op voor het leven op aarde omdat overheden nalaten om hun burgers adequaat te beschermen. Extinction Rebellion wil dat overheden open en eerlijk zijn over de gevolgen van de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen.

Bron Extinction Rebellion.

Categorieën: Natuur, Mensenrechten, Voedsel, Politiek, Milieu
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk