In elk verhaaltje spreekt een bepaald dier (das, orka, vlo etc.) zijn soortgenoten toe. Daarbij blijft het in het midden wat precies de rol van de spreker is ten opzichte van zijn gehoor.
Boeddhistisch leven
Boeddhistisch koninkrijk Bhutan verwelkomt geboorte tweede prins
Het nieuws van de koninklijke geboorte volgt kort na de officiële aankondiging begin januari dat het koninklijk paar een kind verwachtte.
Gevolgen coronavirus – bedreiging en kansen
Joost van den Heuvel Rijnders: ‘In het Chinees is het begrip ‘crisis’ opgebouwd uit de karakters voor ‘bedreiging’ en ‘kans’. Er is dus een opmerkelijke samenhang tussen beide. De coronacrisis vormt een bedreiging voor ons allemaal. We kunnen ziek worden en er zelfs aan sterven. Minder erg, maar toch ook erg ingrijpend kan deze tijd zijn voor de portemonnee.’
Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
Appeltaart zonder boter en eieren, kan dat wel? Natuurlijk kan dat, en ik heb de laatste tijd verschillende recepten geprobeerd. Ik zal er hier een aantal geven.
In de marge (5) – wijsheid
Wijsheid is, vind ik, gebaseerd op het ‘weten van het hart’. Daarmee doel ik op het centrum van het gevoelsleven. Bij mij ervaar ik dat niet in mijn hoofd, maar als gesitueerd ergens in mijn borst, waar die bloedpomp zit. Ongeveer.
Boeken – De dag dat Boeddha lachte
De mythe van de maakbaarheid in vijftien reisverhalen.
Ehipassiko – Klanken van stilte (Klara en Piotr)
De hartslag van het universum is hoorbaar in alle vormen. Inclusief het slaan van ons eigen hart.
De kok zet het werk van de boer voort
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat processen en thema’s die zich op het land afspelen, terugkomen in de keuken? . Ilse Beurskens-van den Bosch is docent en auteur antroposofie en voeding. Ze legt uit hoe hoe de kok vitaliteit in de voeding kan behouden, versterken of toevoegen.
In de marge (3) – toeval
Wanneer je jezelf opent voor verwondering, ga je steeds meer verschillende wonderlijke zaken en gebeurtenissen zien en ervaren. Althans, dat is mijn beleving. Ik verwonder mij over wat mij allemaal “toevallig” op het juiste moment toevalt.
Legaal in Bodhgaya
De lama vertaalde neutraal dat hij geld wilde voor het recht om filmopnames te maken. Het was niet duur, maar ik had niks bij me en had ook geen zin om uit te zoeken of de man in kwestie in zijn recht stond of niet. In India is dat altijd een twijfelachtige zaak.
Ehipassiko – leven in het nu – Tom Hannes
We zeggen vaak dat we meer in het nu willen leven. Dat klinkt zalig en eenvoudig. Maar mensen zijn geen eenvoudige wezens. Van oudsher gaan we ervan uit dat er een diepere waarheid zit achter het ‘nu’, achter alles wat er in ons leven gebeurt.
Emmaho – De straat op, de stad als living en slaapkamer
De straatretraite: met enkel je identiteitskaart, een slaapzak en de kleren die je aanhebt “sans domicil” zijn. Je laat je uurwerk, geld, bankkaart, gsm…bezit, achter en wordt een kleine week dakloos in Brussel.
Podcast – vergeet geluk!
In de nieuwe podcast van meditatieleraar Joost van den Heuvel Rijnders en mindfulnesstrainer Eveline Brandt, te beluisteren vanaf 1 maart, buigen zij zich samen over de huidige obsessie met geluk.
Gidsen Himalayaregio zuchten onder verminderde belangstelling van bergbeklimmers wegens coronavirus
Nepal is al geraakt door een daling van twee procent in het aantal toeristen in de eerste maand van het bezoekseizoen dit jaar.
Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
De uitdaging is om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.
Ehipassiko – meditatief klankbad (Gregory Batens)
Dit klankbad is een moment van pure ontspanning. Dit is een onderdompeling in de klankwereld van Tibetaanse klankschalen, Yidaki gongs en Indiase Bansuri fluiten.
Refreshing Earth of the Heart – arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
Koken met kruiden brengt beperkingen met zich mee: niet iedereen vindt peulvruchten en sterke kruiden als verse koriander lekker. Ik maak de laatste tijd dan ook vaak maaltijdsoep, of een AGV’tje: aardappelen, groente en vleesvervanger.
Ga je mee neuken?
En de hoog verhevene op zijn dubbele lotustroon? Ah, joh rot toch op, kijk effe of je geen date hebt. Wat is het boeddhisme? Mindfulness, jouw eigen kleine leventje in orde krijgen? Voor € 20.000- het etiket zenmeester op je hoofd geplakt krijgen?
Anneke – soep van de ‘nieuwe’ kip
Als je toch af en toe wat vlees wilt eten kun je maar het beste het vlees eten van een legkip, die anders in de versnipperaar of in Afrika eindigt en daar weer oneerlijke concurrentie vormt voor plaatselijke boeren.* Die uitgelegde legkip, dat is … de soepkip.
Ehipassiko – mantra-avond (Bart Patoor)
Een mantra zingen kan je beschouwen als een vorm van concentratiemeditatie. Door het voortdurend herhalen van dezelfde reeks klanken komt de geest tot rust en kan hij zich bevrijden van onzuiverheden.
Het pad van een heer van stand
Om zich te beschermen tegen de hebzuchtige omwereld wonen de Bovenbazen, negen in aantal, in de Gouden Bergen, omringd door wolfsklemmen en schietijzers. Deze ‘bovenste tien’ leiden een kommervol bestaan en verpozen zich met het ruilen van hun aandelenpakket.
B’eter – 10x vegan innovatie op Horecava 2020
Nog niet eerder was er op een Nederlandse horecabeurs zo veel aandacht voor nieuwe vegan producten, waaronder de Vish Sticks van Novish. Aan de lange rijen bij de ondernemers te zien is vegan een belangrijk item voor horeca ondernemers.
Anneke Comello – Eenvoudige Vegan Dumplings (Chinese ‘ravioli’)
Afgelopen april was ik een lang weekend in Berlijn met mijn moeder. Ik eet zelf niet uitsluitend vegan, maar wel bij voorkeur vegetarisch of veganistisch, en ik zag ontzettend veel eettentjes en afhaalrestaurantjes waar specifiek met vegan cuisine of vegan opties geadverteerd werd.
De virtuele denkster 248
…