De aftrap is met natuurfilosoof en meditatieleraar Matthijs Schouten over hoe we in deze tijd onze relatie met de natuur kunnen beschouwen en vernieuwen.
Boeddhistisch leven
Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’
‘Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel ‘zenleraar’ niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.’
Minister Grapperhaus stuurt Vesak-gelukwensen aan boeddhistische gemeenschap
Grapperhaus: ‘De viering is dit jaar een ongewone. Geen rituelen en meditatiesessies in of rond de vele boeddhistische tempels die Nederland rijk is. Geen dans van de leeuw en de draak. Geen mogelijkheid om fysiek samen te komen met familie, vrienden en geloofsgenoten.’
Hoe aanvallen op de geest te overwinnen
In deze mooie en diepgaande lezing ontmoet Moojibaba een student tijdens een van zijn ochtendwandelingen. Samen denken ze na over de manier waarop aanvallen op de geest kunnen worden gebruikt om ons eigen ware Zelf te ontdekken.
Tortellini – met pompoen, salie en truffelroom
Meestal zijn de tortellini die we in de winkel kunnen kopen gevuld met vlees of kaas. Zelfgemaakt is altijd lekkerder! Het is even een (leuk) werkje, maar daarna kun je deze rijk gevulde tortellini met trots serveren.
B’eter – voedzame paddenstoelensalade
Evelien Kroese: ‘Met toch nog behoorlijke temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.’
Zuid-Koreaanse tempels langzaamaan weer open voor verblijfsprogramma’s
De versoepeling is bedoeld om Zuid-Koreanen geestelijk tegemoet te treden. ‘Door de langdurige viruspandemie zijn veel mensen depressief en moe. Om het publiek te helpen bij het overwinnen van de depressies, hebben we besloten om ons tempelverblijfprogramma te hervatten,’ zegt een woordvoerder van de koepel CCKB.
Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.
Refreshing Earth of the Heart – Geluk, vreugde en brownies
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, geniet van de lente, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
Het sublieme
Stel je voor dat je op een avond even alleen bent op een balkon of in een tuin. Je kijkt naar boven, de hemel is helder en bezaaid met sterren. De sterren flonkeren, er zijn kleine en grote, heldere en minder heldere sterren. Je realiseert je hoe veraf de sterren moeten zijn en de hoeveelheid ervan doet je duizelen. Je realiseert je hoe klein je bent tegenover dat machtige uitspansel, een stofje zonder enige betekenis.
De virtuele denkster 259
…
YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
Mindfulness, en in het bijzonder mindful eten, houd in dat je bedachtzaam eet, met respect voor de bloemetjes en de bijtjes, de zon, de regen, en de talloze levende wezens die nodig waren om het voedsel dat op je bord ligt daar te krijgen.
Goff – fabels voor fabeldieren (26) varken
In elk verhaaltje spreekt een bepaald dier (das, orka, vlo etc.) zijn soortgenoten toe. Daarbij blijft het in het midden wat precies de rol van de spreker is ten opzichte van zijn gehoor.
Boeddhistisch koninkrijk Bhutan verwelkomt geboorte tweede prins
Het nieuws van de koninklijke geboorte volgt kort na de officiële aankondiging begin januari dat het koninklijk paar een kind verwachtte.
Gevolgen coronavirus – bedreiging en kansen
Joost van den Heuvel Rijnders: ‘In het Chinees is het begrip ‘crisis’ opgebouwd uit de karakters voor ‘bedreiging’ en ‘kans’. Er is dus een opmerkelijke samenhang tussen beide. De coronacrisis vormt een bedreiging voor ons allemaal. We kunnen ziek worden en er zelfs aan sterven. Minder erg, maar toch ook erg ingrijpend kan deze tijd zijn voor de portemonnee.’
Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
Appeltaart zonder boter en eieren, kan dat wel? Natuurlijk kan dat, en ik heb de laatste tijd verschillende recepten geprobeerd. Ik zal er hier een aantal geven.
In de marge (5) – wijsheid
Wijsheid is, vind ik, gebaseerd op het ‘weten van het hart’. Daarmee doel ik op het centrum van het gevoelsleven. Bij mij ervaar ik dat niet in mijn hoofd, maar als gesitueerd ergens in mijn borst, waar die bloedpomp zit. Ongeveer.
Boeken – De dag dat Boeddha lachte
De mythe van de maakbaarheid in vijftien reisverhalen.
Ehipassiko – Klanken van stilte (Klara en Piotr)
De hartslag van het universum is hoorbaar in alle vormen. Inclusief het slaan van ons eigen hart.
De kok zet het werk van de boer voort
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat processen en thema’s die zich op het land afspelen, terugkomen in de keuken? . Ilse Beurskens-van den Bosch is docent en auteur antroposofie en voeding. Ze legt uit hoe hoe de kok vitaliteit in de voeding kan behouden, versterken of toevoegen.
In de marge (3) – toeval
Wanneer je jezelf opent voor verwondering, ga je steeds meer verschillende wonderlijke zaken en gebeurtenissen zien en ervaren. Althans, dat is mijn beleving. Ik verwonder mij over wat mij allemaal “toevallig” op het juiste moment toevalt.
Legaal in Bodhgaya
De lama vertaalde neutraal dat hij geld wilde voor het recht om filmopnames te maken. Het was niet duur, maar ik had niks bij me en had ook geen zin om uit te zoeken of de man in kwestie in zijn recht stond of niet. In India is dat altijd een twijfelachtige zaak.
Ehipassiko – leven in het nu – Tom Hannes
We zeggen vaak dat we meer in het nu willen leven. Dat klinkt zalig en eenvoudig. Maar mensen zijn geen eenvoudige wezens. Van oudsher gaan we ervan uit dat er een diepere waarheid zit achter het ‘nu’, achter alles wat er in ons leven gebeurt.
Emmaho – De straat op, de stad als living en slaapkamer
De straatretraite: met enkel je identiteitskaart, een slaapzak en de kleren die je aanhebt “sans domicil” zijn. Je laat je uurwerk, geld, bankkaart, gsm…bezit, achter en wordt een kleine week dakloos in Brussel.