“We weten niet welk moment er eerder zal zijn: het kantelpunt waarop geen terugkeer meer mogelijk is, of het moment waarop de verschillende elementen van een duurzame maatschappij in elkaar grijpen en een nieuw fundament vormen.”
Boeddhistisch leven
De koan van Sisyphus
Sisyphus, koning van Korinthe, had de goden mishaagd. Hij werd door hen veroordeeld tot een eeuwigdurende straf. Hij moest een gigantisch rotsblok tegen een heuvel oprollen en als deze eenmaal boven was, rolde het weer naar beneden, telkens weer.
B’eter – Taartje van gemengde paddenstoelen met wortel-kerriesaus
Een lekker recept van Evelien Kroese.
Refreshing Earth of the Heart – waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben?
Mindfulness en concentratie leiden tot inzicht. Met de tools die het achtvoudige pad ons biedt kunnen we wellicht gaan inzien wat we écht nodig hebben, en hoeveel.
Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
Refreshing Earth of the Heart – Linzen eten voor een betere wereld
Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
Het Zomerlevengevoel
Dit besef van tijdelijkheid en eindigheid van het fysieke bestaan werd doordrongen door een ander besef. De twee doorkruisten elkaar als het ware, terwijl ze samen toch een eenheid vormden: het besef van doorgaande verandering.
Reflecties van een kok – staal contra stilte
“Wat vindt je het moeilijkst?” vroeg de meditatieleraar me nadat ik voor het eerst cursuskok was geweest. “Goed samenwerken” antwoordde ik zonder enige aarzeling. De leraar knikte en ik meende een spoor van een glimlach te zien, terwijl ik nadacht over wat ik had gezegd.
Wouter ter Braake – Het verlangen naar unieke ervaringen
Wie kent dit verlangen niet? ‘Waar zal ik het zoeken, waar kan ik het vinden?’
Het pure in mijzelf – een reisverslag van Wouter ter Braake
De gedichtenbundel ‘Het pure in mijzelf’ van Wouter ter Braake vormt een reisverslag. Panorama foto’s en soms snelle kiekjes van een reis door een innerlijke wereld.
Mag je een Boeddhabeeld kopen voor jezelf of moet je het krijgen?
Op vakantie in Thailand of Indonesië een Boeddhabeeldje kopen voor jezelf? Pas maar op, want dat brengt ongeluk, weten veel mensen zeker: je moet een Boeddhabeeld krijgen. Anderen beweren even stellig dat het geen kwaad kan. Tenminste, als je bedoelingen maar goed zijn. Want gewone koopwaar zal de Boeddha niet worden. Zelfs niet als je hem koopt bij een tuincentrum.
Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.
Ardan – linzenruiten
Maaltijden bereiden in een zenkeuken. Is dat anders dan in een gewone keuken?
De Atthakavagga – onder de radar van de sangha gebleven en zodoende het minst geïnfecteerd door monastieke ‘aanpassingen’.
Elke maand stelt auteur Guy Dubois een boek gratis ter beschikking aan BD-lezers. In de maand juli is dat de tekst van de Atthakavagga. Het boek is volledig vrij van auteursrecht en in deze tekst te downloaden.
Thaise monnik na een vredestocht van 5000 kilometer door VS weer terug in tempel
De monnik: ‘De mensen in de VS geven zoveel prioriteit aan het creëren van vrede. Alleen kapitalisten en wapen- en oliehandelaren willen oorlog. Ze manipuleren ook de politiek. Maar gewone Amerikanen houden van vrede en leven vreedzaam.’
De Atthakavagga – onder de radar van de sangha gebleven en zodoende het minst geïnfecteerd door monastieke ‘aanpassingen’.
Elke maand stelt auteur Guy Dubois een boek gratis ter beschikking aan BD-lezers. In de maand juli is dat de tekst van de Atthakavagga. Het boek is volledig vrij van auteursrecht en in deze tekst te downloaden.
Refreshing Earth of the Heart – recept vijgenbrood
In de top drie van weggegooid voedsel staan rijst, pasta en brood. Volgens het Voedingscentrum gooien we gemiddeld 40% van onze rijst, 25% van onze pasta, en 20% van ons brood weg. Maar er zijn lekkere gerechten te maken van ‘overtollig’ voedsel.
Over yoga, yogi’s en rishi’s – ontstaan in het rijk der verbeelding?
Wanneer ben je een yogi? Wanneer je yoga beoefent? Maar wat beoefen je dan? Het begrip yoga is de afgelopen decennia geleidelijk verworden tot containerbegrip. Dit leidt gemakkelijk tot spraakverwarring en onzinnige interpretaties. Wie denkt er tegenwoordig bij het horen van het woord ‘ yoga’ nog aan ‘helen en heiligen’; aan het beëindigen van lijden en aan het zoeken naar antwoorden op grote levensvragen?
Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
Een paard raast in volle galop voorbij alsof de ruiter in grote haast naar iets belangrijks op weg is. Een voorbijganger roept hem toe: ‘Waar ga je heen?’ De ruiter antwoordt: ‘Geen idee! Vraag het aan het paard!’
Sociale aspecten van het vroege boeddhisme – deel 2
De structuur en organisatie van de sangha.
Boeddhistische nonnen procederen en kunnen terug naar hun tempel
De bijna 100 jaar oude tempel diende als een plaats van aanbidding voor lokale boeddhisten. De tempel huurde Wei in om een uitbreiding te begeleiden, maar verloor het gebouw later aan hem als gevolg van een geschil over de eigendomsrechten.
Refreshing Earth of the Heart – Vlaamse broodpudding (bodding)
Ik ontdekte vorige week in Gent de bodding, Vlaamse broodpudding. Ik herkende het niet direct als broodpudding, want het is heel anders dan de Midden-Europese variant die ik ken, waarbij de boterhammen heel blijven en die warm uit de oven gegeten wordt.