Vanaf maandag 8 mei, 19.55 uur dagelijks bij de Boeddhistische Blik|KRO-NCRV op NPO 2: Temple Food. In de vierdelige serie reizen de fijnproevers Alain Caron en Emma de Thouars naar de mooiste tempels van Zuid-Korea voor een kijkje in de boeddhistische keuken.
Temple food wint enorm aan populariteit: het is vegan, lokaal, duurzaam en in lijn met de slow food trend. Tijdens een road trip langs boeddhistische tempels in Zuid-Korea ontdekken Alain Caron en Emma de Thouars dat temple food niet alleen over smaak, geur en textuur gaat, maar ook over je innerlijke gesteldheid, je bewustzijn. In de tempels leren ze dat geen enkel ingrediënt op zichzelf staat. Elke hap is een verzameling voedingsstoffen uit het universum, inclusief de werkkracht van de boer en de mindset van de kok. Van alle boeddhistische tempelkoks in Zuid-Korea dragen er slechts vier de titel masterchef.
Alain en Emma bezoeken deze meesterkoks in hun kloosters. De vier vormen van lijden uit het boeddhistische gedachtengoed – geboorte, veroudering, ziekte en sterven – zijn de thema’s van de vier afleveringen van deze culinaire bezinningsreis.
Woensdag 10 mei, 19.55 uur: Ziekte
Emma en Alain bezoeken Daehan Sunim in de Guam Suam tempel. Zij doet er onderzoek naar de relatie tussen gezondheid en eten. Ze weet hoe geneeskrachtig een evenwichtig dieet kan zijn. Zo is ze met bewust en gezond eten goed hersteld na een tumoroperatie. Na een dag koken en meditatie met Daehan begrijpen Emma en Alain de kracht van simpele, natuurlijke ingrediënten. Sommige stimuleren de gezondheid, zoals kimchi dat ze ‘beter dan 1000 groenten’ noemen, maar andere, zoals knoflook en vlees, geven ons juist stress.
Donderdag 11 mei, 19.55 uur: Sterven
Emma en Alain ontmoeten Jeokmoon Sunim, de enige mannelijke temple food masterchef. Hij heeft ook een wetenschappelijke studie gedaan naar temple food. Samen maken ze een lotusgerecht dat de overgang van leven naar dood representeert. De lotusstam wordt gevuld met vijf soorten verschillend gekleurde rijst. Iedere kleur heeft een betekenis, net als de negen gaten van de lotusstam. Ondertussen vertelt Jeokmoon over de relatie tussen eten, lijden en de dood en de parabel van de stervende monnik die zijn lichaam als voedsel aan de natuur teruggaf en zijn eigen graf in zijn knapzak meedroeg.
Emma de Thouars is kookboekauteur, columnist en podcasthost met een voorliefde voor rijst en daarmee Aziatische keukens. Daarover schreef ze vier boeken: Amazing Asia, Emma’s Amazing Asia Vega, Tofu (Zilveren Kookboek 2022) en Noedels, dat 30 mei verschijnt.
Alain Caron, bekend van tv-programma’s zoals Masterchef en BinnensteBuiten, is een culinair expert die met gedegen kennis en aanstekelijk enthousiasme zijn liefde voor de gastronomie overbrengt. Hij werd geboren in Parijs, maar woont al ruim veertig jaar in Nederland. Hij diende als cuisinier in sterrenrestaurants, interviewde bijna iedere beroemde chef-kok op aarde en schreef vele kookboeken.