Boeddhisten zijn echter al sinds het ontstaan van de religie betrokken bij gewelddadige conflicten. De rechtvaardiging van dergelijke acties is meestal gebaseerd op het verdedigen van de dharma (de boeddhistische leer), waarbij de vijand soms wordt gedemoniseerd of ontmenselijkt om het minder karmisch verkeerd te maken hem te doden.
Zuid-Koreaans
Van de bergen naar de stad (vervolg)
Onder invloed van de Koreaanse oorlog, de gevolgen ervan en de strijd in de sangha deed de verspreiding van het boeddhisme een stap terug tijdens de eerste vijftien jaar na de bevrijding. Het protestantse christendom trok tijdens de industrialisatie en verstedelijking in de jaren 1970 en 1980 veel mensen aan, met name in de groeiende steden.
Van de bergen naar de stad
De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.
De brug tussen China en Japan
Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.
Zuid-Korea – boeddhistische monniken protesteren tegen geweld in Birma
De protestmars duurde vijf uur en eindigde met de overhandiging van een verklaring aan de UNHCR waarin het leger van Birma werd bekritiseerd voor het plegen van geweld en de V.N. werd opgeroepen om met doeltreffende tegenmaatregelen te komen.
‘Zenklooster bleek duur appartement in Seoul’
Zuid-Koreaanse critici van de zenmonnik noemen op YouTube de monnik, die altijd heeft gezegd dat hij een leven van kloosterdiscipline leidt, een hypocriet en parasiet.
“Eat the Buddha”: Waarom Tibetanen zichzelf in brand steken
Op 27 februari 2009 stak een jonge monnik uit Kirti, genaamd Lobsang Tashi en bijgenaamd Tapey, zichzelf in brand om te protesteren tegen de Chinese onderdrukking van de mensenrechtendemonstraties van 2008 op het hele Tibetaanse Plateau. Het zijn er nu 165.
Zenmeester Pomnyun Sunim – angst voor onzekerheid overwinnen
‘We moeten altijd in gedachten houden dat niets blijvend is. Alleen dan kunnen we zien dat veranderingen in ons dagelijks leven niet zo erg zijn, zolang we ze maar onder ogen kunnen zien en ons eraan kunnen aanpassen.’
Aanbod Zuid-Koreaanse leider Jogye Orde om eind te maken aan Koreaanse oorlog
De eerwaarde Wonhaeng, voorzitter van de Jogye Orde binnen het Koreaans boeddhisme, schetste zo’n plan tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Memorial Hall of Korean Buddhist History and Culture in Seoul op 15 januari.
Boeddhistische conferentie voor vrede in Mongolië afgesloten
De conferentie, getiteld “Boeddhistisch erfgoed en waarden in de 21ste eeuw”, markeerde de 50ste verjaardag van het ABCP, die voor het eerst bijeengeroepen werd in het kader van de ambitie van de Aziatische landen om hun cultureel erfgoed te bewaren door het verspreiden van de leer van de Boeddha en het waarderen van wijsheid en medeleven in het verzekeren van vrede.