Het hoofd van de Jogye Orde in Zuid-Korea zou betaald hebben voor seks en er stiekem een vrouw op na houden. Andere – inmiddels opgestapte – hoge functionarissen zijn in een filmpje te zien, al rokend en gokkend met donatiegeld. Foei, monnik? Want schrijven zij niet morele standaarden voor en dienen een lichtend voorbeeld te zijn voor de samenleving? Niet zo snel, monniken zijn ook gewoon maar mensen. En, het is van alle tijden. Termen als “liquor meat monk” en “flower monk” worden toegedicht aan Chinese monniken die willen genieten van de zogenaamde deugden des levens. Er is echter meer aan de hand.

Er zou sprake zijn van een heuse revolutie binnen de Jogye Orde, de grootste in Korea met ruim tien miljoen volgelingen op een bevolking van krap 50 miljoen. (De Jogye orde volgt de Seon – spreek uit “zon” – traditie, afstammeling van het Chinese Chan en voorloper van het Japanse Zen). De Jogye Orde is na de Tweede Wereldoorlog opnieuw gevormd. Voor die tijd mochten monniken namelijk trouwen en kinderen krijgen. Na een fikse ruzie werd de Orde opgesplitst in de Jogye en Taego Orde. De Jogye Orde werd volgens de Koreaanse zienswijze orthodox, bij de kleinere T’aego Orde hield men vast aan de lossere moraal. Dat ging bij lange na niet op vredelievende wijze, er wordt zelfs beweerd dat willekeurig gangsters van straat werden geplukt en veranderd in vrome monniken die in knokploegen gestopt werden. Om zo de strijd over belangrijke tempels te winnen.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat er bonje is binnen deze groep. In de jaren negentig moest de politie er bij aan te pas komen om in te grijpen bij een gevecht tussen twee rivaliserende facties. De inzet was toentertijd de herverkiezing van de hoogste baas.

Wat is nou de werkelijke reden van het laten lekken van een verdacht makend filmpje en het verspreiden van geruchten? De laatste tijd gaan er ditmaal binnen de Jogye Orde stemmen op om de strenge regels achter te laten. Vooral jonge, gevierde monniken vragen hier om. Wederom zal een machtstrijd volgen, omdat het boeddhisme in Korea aan populariteit wint. Er worden namelijk steeds meer kerken omgebouwd tot tempel. Het Kruis wordt daarbij omgetoverd tot Swastika…
Inmiddels is besloten de financiële administratie uit handen te geven. De Jogye Orde is hier zelf niet meer verantwoordelijk voor.


Boeddhistisch Dagblad bericht over maatregelen n.a.v. de gokkende monniken
BBC bericht met filmpje over de gokkende monniken
Je vind meer van Jong-Keun op http://jongkeun.blogspot.nl/

Categorieën: Nieuws, Achtergronden, Zuid-Koreaans
Tags: , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Koreaanse monniken over de schreef

  1. Orandajin schreef:

    Het is voor mij nieuw om te lezen dat het boeddhisme weer aan populariteit wint. Ook dat kerken worden omgebouwd tot tempels is nieuw voor mij, maar ben ook niet zo erg op de hoogte.