De bewoners van Tibet, Xinjiang en Hong Kong strijden voor hetzelfde: respect voor hun mensenrechten, het recht op zelfbeschikking en behoud van eigen cultuur. Op 10 december bundelen zij hun krachten op de Dam in Amsterdam waar ze levensgroot de portretten projecteren van politieke gevangenen in China. Daarbij roepen ze China op mensenrechten te respecteren en politieke gevangenen vrij te laten.

Tijdens de solidariteitsactie op de internationale mensenrechtendag, georganiseerd door International Campaign for Tibet (ICT), wordt er door de deelnemende organisaties en Amnesty International stil gestaan bij de extreme repressie door het Chinese regime in Tibet, Xinjiang, Hong Kong en China zelf. Gedurende het programma worden de portretten van politieke gevangenen levensgroot op de Dam geprojecteerd.

Tsering Jampa, directeur ICT: “Gebukt onder de 70 jaar durende repressie van China, blijven verzetsstrijders opkomen voor vrijheid van meningsuiting, religie en taal met gevaar voor eigen leven. Vandaag, in een vrij Nederland, betuigen we steun aan deze moedige Tibetanen, Oeigoeren en al diegenen in China die hunkeren naar hun basisrechten. We roepen de internationale gemeenschap op om de Chinese regering verantwoordelijk te stellen voor het systematisch schenden van de mensenrechten’.

Tibetanen, Oeigoeren, Hong Kongers, maar ook Chinese Christenen en Falun Gong beoefenaars in China staan onder permanente toezicht van het Chinese dictatorschap en leven in een cultuur van angst. Vreedzame demonstraties worden bloedig neergeslagen en mensenrechtenverdedigers worden zonder eerlijk proces jarenlang opgesloten, gemarteld en na vrijlating levenslang onder strikte toezicht geplaatst.

Op de internationale mensenrechtendag lanceert International Campaign for Tibet haar nieuwe campagne ‘Geef vrijheid terug aan politieke gevangenen in Tibet’, waarbij een gezicht wordt gegeven aan alle Tibetanen die onschuldig zijn opgesloten.

De solidariteitsactie vindt van 16.00-19.00 uur plaats op de Dam in Amsterdam, voor het paleis.

Bron ICT.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk