Vandaag wordt binnen en buiten de Tibetaanse gemeenschap in vele landen de tachtigste verjaardag van de Dalai Lama gevierd. In Tibet was het op 21 en 22 juni al feest en waren er festiviteiten en bijeenkomsten die door de Chinese overheid verboden waren.

Op de Dam in Amsterdam organiseert het ICT, de International Campaign for Tibet begin van de middag een verjaardagsfeest. Enkele honderden mensen vierden de 80ste verjaardag van de Dalai Lama. De Dam in Amsterdam werd omgetoverd tot een Tibetaans landschap. Organisator International Campaign for Tibet wil met de viering de geestelijk leider van het Tibetaanse volk eren. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor de situatie in Tibet, die de afgelopen jaren sterk is verslechterd.

Tsering Jampa foto Bodhitv.

Tsering Jampa foto Bodhitv.

Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet, sprak tijdens de bijeenkomst op de Dam haar verontwaardiging uit over de actuele situatie in Tibet: “Het is onvergeeflijk dat door de meedogenloze Chinese onderdrukking mijn landgenoten in Tibet vervolgd en gemarteld worden als ze deze voor hen uitermate belangrijke dag proberen te vieren.” Naast toespraken was er Tibetaanse muziek en traditionele Tibetaanse ceremonies.

In het kader van de campagne “dalai lama 80 jaar” hingen vele tienduizenden gebedsvlagen achter de huiskamerramen in Nederland. Tsering Jampa: “Het vervult mij met een gevoel van innige dankbaarheid dat zoveel mensen tijdens onze actie, en op deze bijzondere en feestelijke dag zelf, hun steun betuigen aan de dalai lama en zijn geweldloze strijd voor Tibet. Door hun steun zijn zij een perfect voorbeeld van wat de dalai lama de belangrijkste menselijke eigenschap noemt: een ‘warm hart’”

Omslagfoto BD/Marc Loogman.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Dalai Lama tachtig jaar

  1. Nirvair Kaur Curtis de Ruiter schreef:

    A very Happy Birthday to H.H. the Dalai Lama
    May you live long and be healthy…
    Thank you deeply for sharing with the world your precious life!