Galagoda Aththe Gnanasara, de charismatische leider van de Bodu Bala Sena (BBS), een radicale Srilankaanse boeddhistische groepering, heeft een beroep gedaan op monniken en leken om een eigen Sinhala-regering te vormen. Hij sprak gisteren in het bijzijn van duizenden volgelingen in Kandy en zei dat als elk van de 7000 tempels van het land 10.000 stemmen zou krijgen, het land een Sinhala-regering zouden kunnen krijgen. De presidentsverkiezing is gepland voor 7 december.

In het kielzog van de terroristische aanslagen op Paaszondag, die door moslimextremisten zijn opgeëist, bestaat de vrees bij niet-boeddhisten in Sri Lanka dat de oproep van de extremistische monnik de toch al gespannen situatie in het land verder zal doen verslechteren. Het land bevindt zich sinds eind 2018 in een ernstige constitutionele crisis, die de fundamenten van de parlementaire democratie ondermijnt.

De boeddhistische monnik Galagoda Aththe Gnanasara leidt een extremistische groepering die sinds 2014 gewelddaden en intimidaties heeft gepleegd, met name tegen de moslimminderheid. Sprekend voor een juichende menigte gaf de omstreden monnik niet aan of zijn groepering een kandidaat zou steunen of een eigen politieke partij zou oprichten. ‘Iedereen heeft het nu over parlementaire democratie. Als het nodig is om een democratisch parlement te hebben, dan zullen wij monniken dat oprichten,’ zei Gnanasara. “Als alle monniken dat willen kunnen we winnen.’

Bron BNN.

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk