Sri Lankaanse autoriteiten zeggen dat boeddhistische groepen waarschijnlijk achter een golf van anti-moslimrellen zitten die deze week in Sri Lanka plaatvonden. Het zou gaan om vergeldingsacties na de terroristische aanslagen op 21 april tegen christelijke kerken en luxueuze hotels waarbij meer dan 250 mensen gedood werden. Deze aanslagen zijn opgeëist door IS.

De anti-moslim betogingen in het overwegend boeddhistische Sri Lanka begonnen afgelopen zondag in steden in het noordwesten van Sri Lanka, waarbij moskeeën werden doorzocht, het voor moslims heilige boek de Koran in brand werd gestoken en winkels en gebouwen van moslims met benzinebommen aangevallen. De autoriteiten hebben dozijnen relschoppers gearresteerd, met inbegrip van drie boeddhistische hardliners die vorig jaar voor gelijkaardige acties in Kandy werden gezocht. Twee ervan zijn inmiddels weer vrijgelaten. De laatste jaren hebben de boeddhistische hardliners, die door Bodu Bala Sena (BBS) of de ,,Boeddhistische Kracht van de Macht” worden geleid, de vijandigheid tegen moslims aangewakkerd.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Sri Lanka – ‘Extremistische boeddhisten achter geweld tegen moslims’

 1. Ujukarin schreef:

  Klinkt allemaal heldhaftig van de regering, maar veel wordt ook nog niet gedaan.
  Zoals echt achterhalen wie de aanstichters zijn en fors straffen. Zoals steviger achter de enkele (op video bewezen) gevallen aan gaan waar politie-agenten een stapje opzij deden vlak voor de aanval op de moslims. In een 3e wereldland is helaas een politieman/vrouw vaak niet primair werkend voor het landsbelang maar deel van zijn/haar eigen ethnische groep en dat groepsbelang nastrevend.

  En de regering zou ook ogenblikkelijk kunnen stoppen met het absurde verzoek aan UN Vluchtelingenwerk om de plm. 2.000 buitenlandse moslimvluchtelingen in Lanka (Rohingyas uit Myanmar en de aldaar vervolgde Ahmadi-minderheid uit Pakistan) naar elders te transporteren ‘omdat Sri Lanka momenteel hun veiligheid niet kan garanderen’.
  Een land dat zelf over de tijd 50.000 of meer terechte vluchtelingen bezorgd heeft aan het buitenland (meesten Tamils uit de burgeroorlog-tijd) en honderdduizenden gelukzoekers er achter aan, allemaal monden die het zelf niet meer hoeft te voeden; en uit dankbaarheid naar de internationale gemeenschap toe WEIGERT men dan zelf in het buitenland vervolgden te huisvesten en beschermen?

  With folded palms,