De politie in Sri Lanka heeft gisteren de extremistische boeddhistische monnik Galgoda Aththa Gnanasara bij zijn aankomst op de luchthaven van Colombo gearresteerd. De man wordt verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op minderheidsgroepen in Sri Lanka. De monnik was ondergedoken om uit handen van de politie te blijven.

De verdachte heeft nauwe banden met familie van de vorige heersende politieke elite. Vorige maand vond een volgens de autoriteiten illegaal protest plaats tegen de huidige machthebbers, georganiseerd door de radicale partij van Gnanasara, de Bodhu Bala Sena (BBS) en uit sympathie voor de broer van de voormalige president, Gotabhya Rajapaksa, die verdacht wordt van omkoping. Na de demonstratie werd de arrestatie van deelnemende politici en de monnik bevolen wegens minachting van het gezag.

Galgoda Aththa Gnanasara ontkent de beschuldigingen en het aanzetten tot raciaal geweld tijdens het vorige regime.  Hij kreeg bekendheid in de afgelopen vijf jaar door een deel van de in meerderheid boeddhistische gemeenschap in Sri Lanka aan te zetten tot haat tegen moslims en christenen.

De mensenrechtencommissie van de VN (UNHRC) maakt melding van meer dan 350 gewelddadige aanvallen tegen moslims en meer dan 150 aanvallen tegen christenen in Sri Lanka, de afgelopen twee jaar. De huidige autoriteiten treden nu wel op tegen het boeddhistisch extremistisch geweld.

Bron BNN.

 

Categorieën: Rechtspraak, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Sri Lanka- Politie arresteert extremistische boeddhistische monnik

  1. Ujukarin schreef:

    En goede update:

    http://www.bbc.com/news/magazine-32929855

    With folded palms,