De houding van boeddhistische monniken in Sri Lanka tegen de moslimminderheid in dat land is zich steeds meer aan het verharden. Op sociale media wordt gedreigd met geweld en worden kreten geuit zoals ‘dat het zwaard thuis niet langer gebruikt wordt om er jackfruit mee te snijden’, gepost door een jonge monnik.

Een Facebook-post: “Dood alle moslims, red zelfs geen zuigeling”. Een foto van enkele geïmproviseerde wapens op een lijst van doelwitten werd door een monnik op WhatsApp verspreid. Er worden berichten geplaats waarin opgeroepen wordt om naar moskeeën te gaan en daar moslims te hinderen en te imponeren. Een YouTube-video toont de spraakmakende monnik, Galagoda Aththe Gnanasara Thero, brullend: ‘Zij (moslims) hebben boeddhistische landen als Afghanistan vernietigd, nu zijn ze hier gekomen om te bidden. Ze zeggen dat dit dicht bij hun cultuur ligt. Ze willen beweren dat hun geloof als het onze is…’

Eerder dit jaar verspreidden de monniken ook berichten op Facebook die moslimwinkeliers beschuldigen van het mengen van sterilisatiepillen in voedsel dat bestemd is voor boeddhistische klanten. Inmiddels zitten 25 boeddhistische monniken in de gevangenis voor het plegen van een of ander haatdelict tegen moslims. De meeste radicale berichten zijn afkomstig van monniken die geloven in de extremistische ideologie van boeddhistische groepen zoals Bodu Bala Sena (BBS), Ravana Balaya, Sinhala Ravaya en Mahasohon Balakaya. Boeddhistische monniken zijn begonnen aan een missie om het moederland te ‘beschermen’ en proberen vooral ongeschoolde en werkloze jongeren uit de lagere middenklasse in hun greep te krijgen.

Sommigen beschouwen de betrokkenheid van boeddhistische monniken bij de haatpolitiek als een recente ontwikkeling en een reactie op het fundamentalisme van de islamisten. Deze mensen beweren dat moslims pagodes aanvallen, boeddhistische kolonies vernietigen, hun heilige peepal trees knippen en overal moskeeën bouwen.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Sri Lanka – ‘boeddhistische monniken steeds radicaler tegen moslims’

 1. Ujukarin schreef:

  Goed samengevat.
  De kern van het probleem bestaat al sinds de onafhankelijkheid, een bepaalde groep monnikken ‘had’ het ook al nooit op de Tamils (Hindoes/Christelijk) en heeft nu een nieuwe zondebok gevonden. Primair om zelf meer populariteit, qua geld of qua invloed, te winnen want als spirituele kracht scoort juist deze groep belabberd.

  Dat e.e.a. wordt gestimuleerd door extremisten aan de andere kant is zeker ook waar. In Sri Lanka hebben de Salafisten (met geld uit met name Saoedi Arabie) behoorlijk huisgehouden onder de lokale moslims, en met zachte of minder zachte dwang (en veel geld) de lokale 0soefimoslims van veel invloed beroofd. Effecten op de boeddhisten zijn er, i.t.t. de pillenfabeltjes die boven genoemd zijn, niet.
  Net zo zijn er onder de Protestantse kerken iets teveel Amerikaanse TV-dominees aktief, die lokale boeddhisten/hindoes willen bekeren mede door de banen en huizen te geven.

  Maar het is natuurlijk een wereldwijd issue, extremisten worden gesteund in hun angstbeeld-bouwen door groepen die dat angstbeeld belichamen. Hamas in Israel is zonder dat te zeggen blij met aartszionisten aan de andere kant, Wilders is blij met Denk en Sylvana, etc. etc. :-(

  With folded palms,