Afgelopen maandag 1 april was het Earth Overshoot Day in Nederland, de dag waarop wij, als alle wereldburgers zo zouden leven als Nederlanders, evenveel grondstoffen hadden opgebruikt als de Aarde in een jaar kan produceren. Als iedereen zo zou leven als wij, zouden we vier Aardes nodig hebben.
Voedsel
Boeken – Is er eten na de dood?
Deen benadrukt in ‘Is er eten na de dood?’ dat eten niet alleen een bron van voeding is, maar ook een uitdrukking van onze identiteit. Hij verkent hoe de manier waarop we wel of niet eten na een ingrijpend verlies iets onthult over wie we zijn en onze plaats in het leven tijdens het rouwproces.
Wakker Dier – Nieuwe radiospot: “Jumbo bedankt”
Vanaf vandaag zet Wakker Dier supermarkt Jumbo in het zonnetje met een radiospot. Jumbo is de eerste supermarkt die stopt met aanbiedingen op vers vlees.
B’eter: Leedje de hond en ovenschotel met romescosaus
Den Haag, ergens eind jaren 70. Mijn schoonmoeder liep met haar zoontje door een park, toen ze een heel zielig teckeltje zagen, met een bebloed oortje. “Meneer, uw hond bloedt!” Sprak ze het baasje aan. “Dat komt door die andere hond”, zei het baasje, “die bijt hem steeds”. Mijn schoonmoeder kan slecht tegen onrecht, zeker als er dieren mee gemoeid zijn. Ze vertelde de man wat ze ervan vond in scherpe bewoordingen. De uitkomst van dat gesprek was dat mijn schoonmoeder voor een paar tientjes (guldens) de nieuwe eigenaar van het hondje werd – op de vraag “wat wilt u ervoor hebben” was het antwoord “alles wat u in uw portemonnee heeft”. Zo geschiedde.
Foodwatch – Opgehokt ‘vrije uitloop’ ei misleidt tijdens Paasontbijt
Deze Paasdagen zullen er ongemerkt nog heel veel ‘ophokeieren’ worden gegeten in Nederland. Consumenten worden namelijk misleid door teksten en afbeeldingen op verpakkingen van vrije uitloopeieren. Veel van deze verpakkingen suggereren een ‘vrij en blij buitenleven’ voor leghennen, terwijl de laatste jaren de kippen het overgrote deel van de tijd verplicht opgehokt werden. Foodwatch stapt daarom naar de Reclame Code Commissie.
Wakker Dier – Negen merken maken recepten standaard vega
Conimex, Fairtrade Original, Jumbo, Knorr, Koh Tai, Patak’s en Plus passen op verzoek van Wakker Dier hun verpakkingen aan, zodat de helft van de recepten daar volledig vegetarisch of vegan wordt. Bij Grand’Italia en Lassie is dit nu al het geval.
Laatste Joodse slager van Nederland failliet
De enige slager die in Nederland nog koosjer vlees en gevogelte leverde, is failliet. De Amsterdamse slagerij Marcus, een familiebedrijf met een historie die teruggaat tot 1785, werd een week geleden failliet verklaard.
B’eter Plantaardige pizza die wél lekker is
Achter dit recept zit een verhaal dat hier nog niet verteld is. Ik heb deze pizza voor het eerst gegeten in 1991 in Ottawa, Canada, waar ik als veelbelovende jonge wetenschapper mijn onderzoek op een congres mocht presenteren. Ik logeerde met nog een Belgische collega bij een Canadese collega, die daarvóór in het kader van zijn promotieonderzoek een tijdje bij ons op het Rijksinstituut voor Natuuronderzoek te gast was geweest. Hij kookte heerlijke vegetarische maaltijden voor ons, ik was er van onder de indruk.
EU-buitenlandchef Borrell: ‘Israël gebruikt uithongering als oorlogswapen’
Israël hongert Gaza uit en voorkomt de aanvoer van de benodigde humanitaire hulp. Palestijnse kinderen sterven van honger en dorst. Anderen eten gras. Hoe een door mensen gecreëerde ramp zich kan voltrekken.
Plastic Soup Surfer ‘viert’ 10 jaar tegen plastic vervuiling
Hoe een surfende bioloog statiegeld en andere successen voor elkaar kreeg.
Wakker Dier zet supermarkten onder druk met advertentie
Met een paginagrote advertentie in de Volkskrant, Trouw, Parool en NRC spreekt Wakker Dier vandaag vier supermarkten aan die weigeren ambitieuze stappen te zetten richting meer plantaardig. Dit zijn DekaMarkt, Hoogvliet, Spar en Vomar.
B’eter Courgettesoep met doperwten en basilicum
Het recept komt uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Het staat ook in het kookboekje van Ottolenghi dat postcodeloterijklanten een paar jaar geleden hebben ontvangen. En als gevolg daarvan is het in vrijwel alle kringloopwinkels te vinden. Er staan fijne, vegetarische recepten in. Een aanrader.
Wakker Dier – Jumbo stopt met vleesstunts
Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is op dit moment 40 procent plantaardig. Wakker Dier vraagt bedrijven om actief toe te werken naar een aandeel plantaardig van minimaal 50 procent in 2025 en minimaal 60 procent in 2030. De Gezondheidsraad concludeerde onlangs dat een voedingspatroon met 60 procent plantaardige eiwitten beter is voor de gezondheid van de meeste Nederlanders. En daarnaast zorgt voor een 25 procent lagere milieu-impact van onze voeding.
BD-boer is van oudsher vernieuwer van de landbouw
De biologisch-dynamische landbouwmethode wordt gezien als de eerste vorm van natuurvriendelijke landbouw. Ze is ontstaan in 1924 vanuit bezorgdheid over de introductie van kunstmest en chemische middelen en is uitgegroeid tot een landbouwbeweging waarbij wordt gewerkt vanuit de kracht van de natuur, met biodiversiteit en de bodem als basis en met respect voor de eigenheid van dieren.
B’eter: Moddertaart
Deze chocoladetaart met chocoladeganache is zo donker als modder en een regelrechte verleiding voor de echte chocoholic, aldus het boekje. Ik doe een poging om in één klap zowel het oorspronkelijke recept te geven, als de simpele plantaardige versie met kant-en-klare plantaardige melk en room, als de versie die ik gemaakt heb, met zelfgemaakte cashewmelk en cashewroom. Ik hoop dat de lezer het nog kan volgen.
Het jaar 2024 – dag 67 – verbrandepindavogel
Eén mees maakt nog geen zomer.
Somewhere over the rainbow skies are blue.
Take care out-there.
Eén op de vier hoofdmaaltijden was vorig jaar vegetarisch
Dat lijkt te maken te hebben met de opleiding van de consumenten.
B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash (2) en zelf cashewroom maken
De beste oplossing met het minste lijden is uiteraard: geen koeienmelk consumeren! Er bestaan gelukkig prima alternatieven. Deze zijn ook beter voor natuur en milieu. De veeteelt draagt bij aan de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis. Allemaal linksom of rechtsom te herleiden tot (intensieve) veehouderij. En daarnaast dus ook onnoemlijk veel dierenleed.
Boeken – de menor methode
Leven zonder eten en drinken. Kan dat?
Het jaar 2024 – dag 57 – zonneliefde
Zon, eten, liefde.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.
B’eter Hongaarse zuurkoolgoulash
Is plantaardig eten duur? Er wordt in de media gediscussieerd over de prijs van gezond eten. Veel mensen zijn van mening dat ongezonde voeding goedkoper is dan gezonde voeding. Ik ben het daar niet mee eens. Als je vlees, vis en kaas vervangt door tofu, tempeh, peulvruchten en champignons ben je veel goedkoper en gezonder […]
B’eter Salade met tofu en verrukkelijke pindadressing
Eigenlijk had ik vandaag willen schrijven over peulvruchten. Het was namelijk de Dag van de Peulvrucht 10 februari en volgens andere bronnen de Week van de Peulvrucht 12-18 februari: nu is het bij mij altijd de dag (week) van de peulvrucht, want er gaat bijna geen dag voorbij of er staan wel ergens peulvruchten op het menu, al was het maar in de hummus, of in een kant-en-klare lunchsalade.
Wakker Dier – Slechts 14 procent zuivelaanbiedingen ‘koevriendelijk’
Het leven van sloopkoeien is zwaar. In 1950 gaf een Nederlandse melkkoe ongeveer 4.000 liter melk per jaar. Onder andere door jarenlange genetische selectie is dat inmiddels opgelopen tot zo’n 9.000 liter. Dit heeft zijn weerslag op de koe: de typische ‘hoogproductieve’ melkkoe krijgt sneller last van allerlei ziektes en aandoeningen, zoals slepende melkziekte (te snel afvallen) en kreupelheid.
Het jaar 2024 – dag 45 – ikeetgoet
De bossen waren er wel mooi, maar die heimwee.
Somewhere over the rainbow, skies are blue.
Take care out-there.