Wat kan een mens toch raar dromen en daardoor op een merkwaardige manier wakker worden. Ik droomde dat ik het enige lid en oprichter was van het aardappelbevrijdingsfront en ’s nacht schuren binnensloop om deze knollen te bevrijden omdat ze zelf geen pootjes hebben om weg te lopen. Maar dromen zijn altijd bedrog, de zinloze  bevrijding van aardappelen zal voor mij geen praktijk worden. Wat overblijft is ontdekken waar het schouwspel van die beroerde aardappels vandaan komt. Schouwspel = projectie vanuit de geest

Gedachtig de bodhisattvagelofte:

Hoe ontelbaar de levende wezens ook zijn, ik beloof ze allemaal te redden.

 • Hoe enorm mijn fantasie daar over ook is, ik beloof te leren de werkelijkheid onder ogen te zien.
 • Hoe lang ik daar ook voor zal moet leren, ik beloof het onder de knie te krijgen.
 • Hoe lang ik ook met dit alles bezig zal zijn, ik beloof het helemaal af te maken.

 

Wist u dat aardappels worden gekweekt voor zowel consumptie als industrie, dat ze tijdens hun leven met kalkammonsalpeter, tripelsuperfosfaat en kalie worden opgefokt voor een zo groot mogelijke opbrengst. Voordat de knollen gerooid worden, wordt het gewas geloofkapt en/of doodgespoten. Wij van het Aardappelbevrijdingsfront zijn van mening: Moge alle levende wezens gelukkig zijn en ze niet te villen in kokend water te gooien en op te vreten.

Dat planten leven, dat is geen nieuws, maar dat ze ook gevoelens zouden hebben is misschien minder bekend. Bij proeven door wetenschappers is onbetwistbaar gebleken dat planten wel degelijk reageren op handelingen door de mens. Over de gehele wereld worden proeven uitgevoerd waarbij men elektroden op de planten vasthecht. Als de plant wordt beschadigd, is dit duidelijk op de meetapparatuur af te lezen. Wetenschappers zouden tweehonderd jaar geleden al vastgesteld hebben dat zeer gevoelige planten kunnen herkennen wie het goed met hen voorheeft en wie niet. Niet alleen Charles Darwin, maar ook Goethe heeft zich met het gevoelsleven van planten bezig gehouden. Daarbij is toen al vastgesteld dat onbetrokkenheid en routinematig handelen hun levenskracht op den duur doet afnemen.

In geen enkel geval mag een plant alleen maar een mooie kamerdecoratie zijn of opvulling die enkel wekelijks een keer liefdeloos water met wat voedsel toegediend krijgt. Het was in 1966 dat de plantkundige Cleve Backster, een Amerikaan, het blad van de Philodendron verbond met een ‘leugendetector’, om het elektrisch geleidend vermogen te meten van die bladeren als het water van de wortels naar de bladeren gaat. De resultaten waren buitengewoon: alle experimenten waarbij een plant op een of andere manier geschonden werd, had het gevolg dat de wijzer van de meter fel uitsloeg. Toen hij overwoog een blad van deze plant te verbranden, vertoonde de meting een scherpe piek.

Bron tuinadvies varja

 

Categorieën: Natuur, Voedsel, Misbruik
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op Kerst en het leed van de aardappel

 1. Sjoerd Windemuller schreef:

  Het experiment van Cleve Backster is later herhaald, dubbelblind, en op geen enkele wijze is gebleken dat er de betekenis aan gehecht moet worden, die jij beschrijft.
  Op populair -wetenschappelijke wijze hebben de “MythBusters” het op Discovery Channel herhaald (redelijk methodologisch correct ) en helaas, planten reageren wel op plant en soort specifieke omstandigheden, maar niet op menselijke gedachten of gevoelens.
  Dat is maar goed ook voor ons ego, want wij zijn niet groter of belangrijker dan een plant als het om onze plek in de rij van levende organismen gaat.
  Alleen vanuit ons eigen menselijke perspectief draait alles om ons en onze overleving of voor boeddhisten ons ontwaken. L

  • G.J. Smeets schreef:

   Inderdaad, Sjoerd. Dit is een broodje zeshinaap. En zoals je zegt:
   “Dat is maar goed ook voor ons ego, want wij zijn niet groter of belangrijker dan een plant als het om onze plek in de rij van levende organismen gaat.”

   • bart schreef:

    Jullie hebben veel weg van het kruidje roer me niet, zodra jullie worden geraakt treed het verdedigingsmechanisme in werking. Dat is zeker de definitie van sentient beings.

    • G.J. Smeets schreef:

     Verdedigingsmechanisme! Ben jij helderziend of zo?

    • de redactie schreef:

     Uw redactie maant de reageerders in dezen tot kalmte. Dat, of u gaat allen de puree in.

     • Sjoerd Windemuller schreef:

      Ik heb een recept voor aardappelkoekjes en/of gnoggi. Met de juiste saus (al dan niet vegetarisch) erg lekker. Het voordeel: je kunt alle opvattingen tot een heerlijk gerecht bereiden en afbakken met pecorinostrooikaas van sensitieve en begrijpende lieve Italiaanse bergschapen.
      En dan toch nog gezellig samen in stilte eten
      Heeeeeeeeeeeeeerlijk!

      Kan ik van harte aanbevelen om samen de vrede in buik en geest te hervinden.

 2. G.J. Smeets schreef:

  Bart,
  ik heb een dag nagedacht en wat literatuur nagekeken n.a.v. het bovenstaande blogstuk alvorens ik er op reageerde. Effe dimmen, s.v.p..

Menu