
…
Home » Maatschappij » Voedsel » Pagina 16
door Ardan
door Jana Verboom
door Jana Verboom
door Jana Verboom
Voor de vegetariërs zoals Greetje die het moeilijk vinden om kaas te laten staan gloort er dus hoop. Niet die huidige vegan kaas uit de supermarkt die naar mijn mening weeïg ruikt en helemaal niet naar kaas smaakt, maar échte kaas, maar dan plantaardig. Nog een paar jaartjes wachten, aldus Niko Koffeman, en dan concurreert de plantaardige kaas de dierlijke kaas weg.
Lees meer over Lezerspost, notenmelk, en echte kaas – maar dan plantaardig
door de redactie
door de redactie
Merijn Tinga: “Onwaarschijnlijk hoe een klein groepje activisten – als David tegen Goliath – de almachtige supermarkten op de knieën heeft gekregen”.
Lees meer over Statiegeld op blik en de strijd achter de schermen
door Jana Verboom
Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vol lagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg?
Lees meer over Jana – Dadel-walnootkoek en herhaling oproep aan lezers
door Joop Ha Hoek
door Jana Verboom
Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.
Lees meer over Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
door Jana Verboom
Maar nu zijn jullie als lezer aan de beurt! Wat aten Nederlandse en Vlaamse vegetariërs/vegans en mensen die gedwongen werden door omstandigheden (oorlog, armoede) om vegetarisch te eten vroeger? In de tijd dat de winkels niet vollagen met vleesvervangers en exotische producten van ver weg? Denk aan Tweede Wereldoorlog t/m de jaren ’60 van de vorige eeuw. Wat zijn de familierecepten die toevallig vegetarisch zijn? Graaf in eigen geheugen of interview je ouders of grootouders of anderen die deze tijd bewust hebben meegemaakt – al dan niet vegetariërs.
Lees meer over Jana – terug van weggeweest en oproep aan lezers
door de redactie
Plannen Spaanse octopuskwekerij onthuld. De consumptie van octopus is de laatste decennia toegenomen, vooral in Spanje. Als gevolg daarvan neemt het aantal wilde octopussen af. In 2015 bereikte het aantal wereldwijd gevangen octopussen een hoogtepunt van 400.000 ton – 10 keer meer dan in 1950.
Lees meer over NGO’s roepen op tot stop eerste octopuskwekerij ter wereld
door Anneke Comello
door de redactie
Nederlanders halen op dit moment ongeveer veertig procent van hun eiwitten uit plantaardig voedsel zoals groenten en peulvruchten. Volgens het Klimaatakkoord moet dit zestig procent worden.
Lees meer over Week Zonder Vlees & Zuivel – negen supermarkten vrij van vlees- en zuivelaanbiedingen
door de redactie
Inspecteurs troffen aan het einde van de slachtlijn regelmatig varkens aan waarvan de halsslagader niet of niet goed was doorgesneden waardoor het dier niet was doodgebloed. Daardoor kunnen varkens levend in de broeibak terechtkomen waar ze verdrinken in het hete water.
Lees meer over Slachthuizen blijven de wet overtreden, met gruwelijke gevolgen
door André Baets
De Boeddha verweert zich tegen de beschuldiging dat hij vlees zou eten van dieren die speciaal voor hem geslacht worden. Hij zegt dat ook zijn leerlingen dat niet doen en zet de regels voor de Orde over het eten van vlees uiteen. Hij wijst er verder nog op dat zijn monniken de brahmavihara’s beoefenen en daardoor niet geneigd zijn zichzelf of andere levende wezens te schaden.
door de redactie
Honderdduizenden huishoudens in Nederland hebben het moeilijk om rond te komen vanwege de hoge prijzen voor energie en levensonderhoud. Ook de prijzen voor boodschappen stijgen enorm. Wat gelijktijdig gebeurt is dat fabrikanten de kleinste kostprijsstijging omzetten in torenhoge prijzen voor consumenten. Dat doen ze door de inhoud van de verpakking onzichtbaar te verminderen, waarbij de prijs per kilo of liter sterk stijgt.
Lees meer over Foodwatch – Meer transparantie nodig bij krimpflatie voedingsmiddelen
door de redactie
Het aantal biologische veehouderijen steeg licht in de periode 2000-2021; van 821 naar 1.148. Vooral tussen 2016 en 2021 was sprake van een noemenswaardige stijging (+29 procent). Hoewel het aantal biologisch gehouden dieren in deze periode is verviervoudigd, blijft het aandeel biologische veehouderij laag. In 2021 leefden dagelijks ongeveer 4 miljoen Nederlandse dieren op een biologische boerderij; slechts 4 procent van het totaal.
Lees meer over Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
door de redactie
Met de tv-campagne die vandaag start, stelt Wakker Dier het positieve imago van de zuivelsector aan de kaak. Anne Hilhorst van Wakker Dier: ‘Wij laten de andere kant van zuivel zien, de kant van vaak vieze stallen, harde vloeren en veel dierenleed.’
Lees meer over Wakker Dier prikt romantisch beeld van zuivelsector door
door Joop Ha Hoek
door de redactie
door de redactie
Melkkoeien kunnen twintig jaar worden, maar de meeste koeien in Nederland gaan al op hun zesde naar de slacht. Dan zijn ze op, uitgeput, gesloopt. In een nieuwe radiocampagne onthult Wakker Dier dit vandaag.
Lees meer over Wakker Dier – Melkkoeien worden gemiddeld maar zes jaar oud
Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel. En je kunt het met van alles en nog wat combineren.
Lees meer over Refreshing earth of the heart – Hele bloemkool uit de oven
door Joop Ha Hoek