• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter: Nogmaals (bruine) bonenburgers

B’eter: Nogmaals (bruine) bonenburgers

2 september 2023 door Jana Verboom

Onlangs meldde de NOS dat de verkoop van vleesvervangers wereldwijd afneemt, ook in Nederland (https://nos.nl/artikel/2486350-vleesvervangers-zijn-minder-in-trek-hoe-komt-dat). Wat zou er aan de hand zijn? Hebben consumenten eindelijk door dat ze vlees niet hoeven weg te laten of te vervangen, maar dat er heerlijke gerechten bestaan zónder vlees of -vervangers? Of zijn consumenten zelf massaal vleesvervangers gaan maken? Vleesvervangers zelf maken is namelijk gezonder, goedkoper, beter voor het milieu en tamelijk simpel.

Ik schreef al eerder over Joke’s bruinebonenburgerrecept uit de jaren ’50, met ui en peterselie (zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/200247-jana-boomspek-en-jokes-bruinebonenburgers/) en de bruinebonenburgers van Yvette van Boven, (eigenlijk zwartebonenburgers) met onder meer chipotle en vegan feta (https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/203994-beter-eiwitten-en-yvettes-bruinebonenburgers/). Vandaag een bruinebonenburgerrecept uit Elseviers Nieuwe Pocketkookboek uit 1977, waar ik al eerder over schreef (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhisme/203060-beter-vegetarisch-in-het-agv-tijdperk/). Wat is het toch heerlijk als zo iets ouds ‘nieuw’ heet en ook nog spreekt over ‘moderne recepten’.

Hoe dan ook, achterin het boek staat een hoofdstukje over vegetarisme en daarin staan diverse recepten voor vleesvervangers. Ik citeer er hier twee en geef aan een ervan een eigen draai.

Origineel:

Algemene opmerking: Kook de bonen 12 uur van tevoren gaar. Giet ze kokend heet op een vergiet en laat ze uitlekken en uitdampen. Alleen droge bonen zijn geschikt voor bonengehakt.

Witte-bonengehaktballen

150 g gare, witte bonen (75 g ongekookt), 1 kleingesneden ui, 60 g boter, 75 g geraspte kaas, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 ei, peper, zout, sojasaus, paneermeel.

Druk de bonen met een vork fijn of maal ze in de vleesmolen. Fruit het uitje in 20 g boter lichtbruin. Meng de bonen met de ui, de kaas, peterselie en het ei tot een stevige massa is ontstaan. Voeg zo nodig paneermeel toe. Maak het gehakt op smaak af met zout, peper en sojasaus.

Vorm er 2 balletjes van en bak ze in 40 g boter bruin en gaar (15 minuten). Neem ze uit de pan en maak de jus af.

Bruine-bonenkoekjes

150 g gare, bruine bonen (75 g ongekookt), 1 kleingesneden ui, theelepel kerriepoeder, 60 g boter, 1 dun sneetje ontkorst brood, 2 theelepels tomatenpuree, 1 ei, zout, peper, ketjap, paneermeel.

Druk de bonen met een vork fijn of maal ze in de vleesmolen. Fruit de ui met de kerrie goudbruin in 20 g boter. Snijd het brood in zeer kleine stukjes. Meng de bonen met de ui, het brood, de tomatenpuree en het ei tot een egale massa. Maak het gehakt op smaak af met zout, peper en ketjap. Vorm van het gehakt platte koekjes. Wentel ze door paneermeel en bak ze in 40 g boter in een koekenpan bruin en gaar. Neem ze uit de pan en maak de jus af met een extra klontje boter, sojasaus en water.

En hier is mijn variant (dit was genoeg voor 12 burgers, voor 6 personen):

150 g peulvruchten, in mijn geval zwartoogboontjes (die waren over datum en moesten dus op), 3 kleingesneden uitjes, enkele theelepels kerriepoeder, scheut olijfolie, ongeveer een eetlepel tomatenpuree, halve eetlepel gebroken lijnzaad, zout, peper, scheutje ketjap, paneermeel, nog een scheut olijfolie.

De zwartoogboontjes heb ik een nacht geweekt en daarna in schoon water ca. 45 minuten gekookt. Ik heb ze niet uit laten lekken want kookvocht van peulvruchten is juist een goede vervanger voor ei. Voor de zekerheid heb ik er voor wat extra binding nog wat gebroken lijnzaad bij gedaan. Brood heb ik vervangen door wat extra paneermeel. Fruit de ui met de kerrie goudbruin in olijfolie. Schep de bonen uit het kookvocht, doe de bonen met aanhangend vocht met de andere ingrediënten t/m de ketjap in een keukenmachine en maal tot puree. Voeg net genoeg paneermeel toe tot het geheel kneedbaar is. Ik was de truc van Yvette met de ijsbolletjeslepel vergeten (zie https://www.avrotros.nl/streken-van-van-boven/recepten/detail/recept-voor-zwarte-bonenburgers/), en maakte 12 burgers met mijn handen, door telkens een flinke eetlepel puree tot burger te kneden. Met een ijsbolletjeslepel gaat dat vast veel makkelijker. Wentel ze door paneermeel. Ik heb de burgers niet in de koekenpan gedaan maar in de oven gebakken, op een bakplaat die was ingevet met olijfolie. Besmeer ook de bovenkant met olijfolie. Bak ca. 20 minuten op 200 graden, keer halverwege en besmeer eventueel nog met wat olijfolie. En klaar is de zelfgemaakte vleesvervanger! Lekker met een frisse salade. Wij vonden het lekker, dit recept is, ondanks de wat vreemde combi van kerrie, tomatenpuree en ketjap voor herhaling vatbaar.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Natuur, Voedsel

Lees ook:

  1. Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw
  2. B’eter – Klimaatinstorting en raapsteeltjes
  3. B’eter – Vegetarisch in het AGV tijdperk
  4. B’eter – eiwitten en Yvette’s bruinebonenburgers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Wat de wereldliteratuur ons kan leren
    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond
    • Ksaf – De gespleten geest

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.