• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Columns » B’eter – eiwitten en Yvette’s bruinebonenburgers

B’eter – eiwitten en Yvette’s bruinebonenburgers

8 juli 2023 door Jana Verboom

Ik wil het hier even hebben over eiwitten. Als ik vertel dat ik geen vlees en zuivel eet, vragen mensen vaak of ik wel genoeg eiwitten binnenkrijg, met mijn (vrijwel) veganistische dieet. Ik vond dat nooit een probleem, ik ben redelijk gezond – en heb bovendien begrepen dat de meeste mensen juist meer eiwitten consumeren dan gezond voor ze is. Op een gegeven moment was ik toch wel benieuwd, en ik installeerde een app. Het resultaat van een week bijhouden wat ik eet:  Ik hoef me geen zorgen te maken. Als je je voedingsstoffen binnenkrijgt van vlees en melkproducten, en daarnaast ‘lege calorieën’ consumeert zoals die in frisdrank, bier, chips, suiker, witte rijst, wit meel, witte pasta, dan gaat het niet zomaar goed als je ineens vlees en zuivel weglaat, vooral omdat die ‘lege’ voedingsmiddelen nauwelijks voedingsstoffen zoals eiwitten bevatten. Maar als we die minder gezonde voedingsmiddelen zoveel mogelijk weglaten en een dieet aanleren gebaseerd op noten, volle granen en de daarvan gemaakte producten (dus havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst) en peulvruchten, gaat het goed. Ik verwijs ook graag naar koeien. Koeien zetten gras en kruiden om in melk, vlees, botten, en kalfjes. Wij zouden dat niet redden op een dieet van voornamelijk gras, omdat wij maar één maag hebben en andere micro-organismen. Ook zijn wij geen herkauwers. Maar met wat hoogwaardiger plantaardig voer (dan gras, dan chips en frisdrank), kunnen we het prima redden – behalve dat onze darmflora geen vitamine B12 aanmaakt, in tegenstelling tot koeien, schapen, paarden, en andere herbivoren. Dat is wel even een aandachtspuntje. Daarom neem ik zo nu en dan een B12 vitaminepil.

De vegaklassierers uit andere landen bevatten niet altijd genoeg eiwitten om als volwaardige maaltijd te dienen. In Frankrijk krijg je vaak ratatouille voorgeschoteld, op den duur zou je tekorten krijgen van alleen ratatouille-achtige schotels. Ook de Griekse vegaklassiekers van afgelopen twee afleveringen zijn niet allemaal even eiwitrijk, maar hun witte reuzenbonenschotels en de linzenschotels (dat recept heb ik niet opgeschreven) maken veel goed. Peulvruchten bevatten van alle plantaardige voedingsmiddelen waarschijnlijk de meeste eiwitten.

Daarom vandaag weer een variant op de bruinebonenburger. Simpel, duurzaam en goedkoop. Eerder al maakte ik Joke’s bruinebonenburgers (zie https://boeddhistischdagblad.nl/auteurs/200247-jana-boomspek-en-jokes-bruinebonenburgers/). Vandaag maak ik ze enigszins volgens een recept van Yvette van Boven. Alleen al de bruine bonen bevatten 50 gram eiwit.

Ingrediënten voor 6 grote of 12 kleine burgers

  • 250 gram bruine bonen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 theelepels chipotlesaus (ik gebruikte die van La Morena)
  • kopje (ca. 50 gram) havermout
  • 50 gram vegan feta, in kleine blokjes
  • 1 groot ei (vegan variant: vervang het ei door 100 gram gepureerde zoete aardappel, of een scheut kookvocht van de bruine bonen)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie om te bestrijken

Was de bruine bonen en week ze ca. 8 uur in. Kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Op de mijne stond 40-50 minuten, ik heb ze 15 minuten gekookt in de snelkookpan en daarna laten staan nagaren. Laat uitlekken (bewaar eventueel het kookvocht voor een soep of saus of om ei te vervangen)

Verwarm de oven voor op 170 °C. Verdeel de bonen gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ca. 15 minuten tot ze wat droger zijn. Fruit in de tussentijd de paprika en ui in de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur, tot de groente zacht is, ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en chipotlesaus toe en bak nog 1 minuut mee.

Doe de bonen, havermout, feta, ei en de gebakken groente uit de pan in de kom en prak met een pureestamper of vork alles door elkaar (of gebruik de keukenmachine – maar het hoeft niet glad).

Vorm er met schone natte handen of met een ijsbolletjeslepel 6-12 burgers van. Ik maakte bolletjes en drukte die plat met een vork. Verdeel de burgers op de met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met een lik olijfolie en bak ze in de nog voorverwarmde oven (van de bonen) op 200 °C ca.20 minuten, keer ze halverwege, en bestrijk eventueel opnieuw met olijfolie.

Dit recept is een variant op dat uit De Streken van Van Boven over de Hollandse pot, uitgezonden op 20 juni 2023. Het origineel vind je hier: https://www.avrotros.nl/streken-van-van-boven/recepten/detail/recept-voor-zwarte-bonenburgers/. Yvette gebruikt zwarte bonen uit blik. Dat kan natuurlijk ook!

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Natuur, Onderwijs, Voedsel Tags: bruinebonenburgers, eiwitten, vega klassiekers, Yvette

Lees ook:

  1. Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw
  2. Tien jaar Boeddhistisch Dagblad
  3. B’eter – stamppot zeevisser Thijmen de Boer
  4. B’eter – Vegetarisch in het AGV tijdperk

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 341 – haat
    • Wat de wereldliteratuur ons kan leren
    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.