• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhisme » B’eter Mango-kokosijs

B’eter Mango-kokosijs

16 september 2023 door Jana Verboom

Sommige mensen kunnen als ze stress ervaren geen hap door hun keel krijgen. Ik behoor tot de andere groep. Eten kalmeert. Een volle maag geeft me rust. Het zal wel met mijn achtergrond te maken hebben waar ik vorige week over schreef (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/recepten/206792-beter-troosteten-en-romige-pompoenrisotto/). Mijn angst voor honger en neiging tot stresseten zijn natuurlijk niet handig in onze samenleving in de 21e eeuw: veel stress, en verleidingen liggen overal op de loer. Het is dan ook een groot geluk dat mindful eten op mijn pad is gekomen. Met aandacht eten, aandacht voor wat, hoe, hoeveel – en gewaar worden van de lichamelijke gevoelens. Bewustzijn van de sensatie van een lege maag, volle maag, overvolle maag, en van ’trek’, en dat dan benoemen en omarmen in plaats van er meteen iets aan te doen: de laatste 10 jaar is de beoefening van mindful eten goed geweest voor mijn gewicht, gezondheid en geluk. Veel mensen hebben net als ik een moeilijke relatie met eten. Angst voor honger, angst voor overgewicht, en ingebakken (aangeboren?) patronen en gewoonten. Heen en weer geslingerd worden tussen goede voornemens om af te vallen en gezond te eten, en het toegeven aan instincten die leiden tot het omgekeerde. Instincten vanuit ons reptielenbrein dat focust op korte termijn genot, zonder oog voor lange termijn effecten. Ik ken dat zo goed!

De volgende boeken kan ik van harte aanbevelen: Proef! Mindful, eten mindful leven van Thích Nhât Hanh en Lilian Cheung, en Mindful eten van Jan Chozen Bays. Nieuwe gewoonten aanleren is een van de uitdagingen. Als ik op een plek vol verleidingen ben zoals een groot station, heb ik de keuze om er wel of niet aan toe te geven. Als ik besluit dat mijn lichaam daadwerkelijk een snack nodig heeft, heb ik voor mezelf de gewoonte ontwikkeld om bij kleine trek snoeptomaatjes te kopen, bij medium trek een banaan, en bij grote trek een zakje noten. Zo hou ik het gezond. Deze en andere tips staan overigens in een boekje dat ik heb geschreven over hoe ik 10 kilo ben afgevallen.

Hierbij een recept voor een eenvoudig troostrijk toetje met maar twee ingrediënten. Troostend maar niet al te ongezond, want zonder suiker: mango-kokosijs. Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig. Het is snel klaar en simpel. Wat je wel nodig hebt is een blender, keukenmachine of staafmixer. Ik gebruikte die laatste.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gram diepvries mangoblokjes
  • 250 ml koude kokosroom of romige kokosmelk (geen light kokosmelk gebruiken)

Koop diepvries mangoblokjes of vries zelf vruchtvlees van een mango in. Zet de romige kokosmelk of kokosroom koud (koelkast). Doe beide ingrediënten in een hoge kom en maak er met de staafmixer een gladde massa van. Mix niet te lang want dan smelt het ijs. Als alles nét gemengd is tot een gladde massa heeft het de perfecte structuur, verdeel over vier schaaltjes en serveer direct. Of bewaar tot gebruik in de vriezer, dan wordt het ijs wel wat hard. Garneer eventueel met wat muntblaadjes of iets anders met kleur.

 

Categorie: B'eter, Boeddhisme, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: Jan Chozen Bays, kokos-ijs, Lilian Cheung, mango, mindful eten, stress, Thich Nhat Hanh

Lees ook:

  1. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings
  2. B’eter – Serendipiteit, plantaardige kookroom, en paddenstoelenroomsaus
  3. Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
  4. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

14 sep
Tao en geluk; vijf bijeenkomsten
14 sep 23
30 sep
retraite Bhikkhu Analayo
30 sep 23
02 okt
Introductiecursus boeddhistische filosofie en meditatie
2 okt 23
03 okt
cursusreeks Dhammakaya meditatie
3 okt 23
04 okt
Online lezingenserie ‘Vertrouwd raken met de cyclus van leven en dood’ (1)
4 okt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    De taal van het lijden  (deel 1 van 3)

    gastauteur - 20 september 2023

    De taal welke zich op verschillende momenten in ons leven aan ons openbaart, meestal in de vorm van verlies, pijn en verdriet, het diep begrijpen ervan, te leren het lijden te omarmen, er ruimte voor te creëren, zodat het uiteindelijk los kan komen.  Leren één te worden met de ontvouwing van het leven en het ontdekken, blootleggen en hervinden van deze nobele waarheid. Hoewel dit vaak een erg zware taak lijkt, en voor velen van ons te moeilijk om zelfs maar over na te denken, ligt er binnen dit proces van herkennen en het omarmen van lijden, een ontvouwen van kalmte, vreugde, vrede en harmonie met onszelf en de wereld om ons heen. Elke keer dat we dichter bij deze ontvouwing komen, tillen we een klein stukje van de sluier op die ons ware wezen omhult.

    Taigu – Tibetaans bijgeloof op gespannen voet met anatman

    Taigu - 19 september 2023

    Het geloof dat Tibetaanse boeddhisten vertegenwoordigen in de zielsverhuizing van de dertiende naar de veertiende Dalai Lama, en bij diens overlijden naar de vijftiende, onderstreept nog eens de ondoorzichtige magie waarvan het Tibetaanse boeddhisme is doortrokken. Je zou het een scepticus niet kwalijk kunnen nemen, wanneer deze de conclusie trekt dat bij de overgang van de ene op de andere Dalai Lama een loopje wordt genomen met het leerstuk van anatman, een van de klassieke hoekstenen van het boeddhisme.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 11 september 2023

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Pseudo-Cicero, pseudo-troost?

    Erik Hoogcarspel - 11 september 2023

    Cicero voert in zijn epistel aan dat we niet overmatig moeten rouwen om de dood van een geliefde, omdat er bij de dood voor de geliefde zelf weinig verloren gaat. Het leven is nu eenmaal niets dan ellende. Als je de pech hebt geboren te zijn geworden, kun je maar beter gauw dood zijn. Je hoeft ook niet oud te worden om te slagen in het leven.

    Wat loert daar in de duisternis?

    Kees Moerbeek - 10 september 2023

    Eeuwenlang zwierven ze in de bergen, de bossen, de velden, in de rivieren en langs de kust en joegen de Japanners de stuipen op het lijf of belaagden ze. Ze zijn ook nu niet weg te denken, de yokai.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Sociale aspecten van het vroege boeddhisme – deel 5
    • Guy – Anatta
    • Drag acts, glitter en muziek: Queer dag op de A12.
    • haiku
    • Aanbieding brandbrief bezorgde ambtenaren aan Tweede Kamer

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.