• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Eten als hobbits

B’eter – Eten als hobbits

12 augustus 2023 door gastauteur

Kan je meerdaagse wandeltochten maken met een lichtgewicht uitrusting en toch zelf lekkere maaltijden bereiden? Het was een uitdaging die mij de afgelopen twee weken in Schotland bezighield, toen ik daar met mijn vriendin (zonder auto) rondreisde om wandeltochten te maken en te wildkamperen. Als je in onvoorspelbaar weer lange afstanden aflegt met een rugzak waar je volledige uitrusting in zit, dan krijg je op een gegeven moment, na weer een lange klim, spijt van elke 100 gram die je te veel hebt meegenomen. Men is om deze reden op wandelvakanties al gauw geneigd om dan maar te besparen op de variatie in gerechten. Dit leidt tot beperkte keuze uit (vaak dure) voorgefabriceerde maaltijden, of – voor de echte fanatiekelingen – tot een hoop voorbereidingswerk met de droogoven. En dat terwijl er, naar mijn mening, maar weinig gaat boven een versbereide, warme en originele maaltijd na een lange dag wandelen. Zeker als de tent al staat, het uitzicht fantastisch is en je de enige bent in de wijde omtrek. Ik moet dan denken aan het leven van de hobbits, die ook meerdaagse lichtgewicht wandeltochten maken en toch ’s avonds nog energie en liefde willen stoppen in het avondmaal.

Voor mij moet op zo’n reis een ontbijt vooral vullend zijn, waardoor je tot na het middaguur nog het gevoel hebt dat je verzadigd bent. Havermout heeft deze eigenschap, dat al de avond ervoor in de week kan worden gezet, om energie van de gasbrander te sparen. De variatie zat ‘m in Schotland vooral in de noten, zaden en gedroogd fruit van de lokale supermarkt, aangevuld met wild-geplukte vruchten (frambozen, bramen, bosaardbeien) die in deze tijd van het jaar overal staan. Dit kan gewoon met water, hoewel het dan wel lekker is om in de ochtend nog een grote lepel van iets romigs toe te voegen. Ik koos voor tahin, omdat pindakaas wat sneller verveelde. Middageten dient mijns inziens vooral makkelijk te zijn, het liefst elke dag net anders, en zonder dat de hele tas weer overhoop hoeft. De Schotse versie hiervan was roggebrood, pannenkoekjes van aardappel of hartige ‘oatcakes’, altijd met een spread erop en iets knapperigs fris erbij, bijvoorbeeld humus en komkommer. Het compacte flesje tabasco maakte het helemaal af.

En dan het avondmaal, waarmee je jezelf beloont na een pittige tocht en het vinden van een mooie kampeerplek. Vaste onderdelen in deze maaltijd zijn voor mij pasta (of een andere koolhydraten-bron) en iets vets om een uitje in te fruiten. Een klein flesje of zakje olijfolie is handig, maar de olie die bij de olijfjes of andere blikjes inbegrepen zit werkt net zo goed. Daarbij hoort nog een vitaminebron, zoals paprika of dungesneden wortel, courgette of broccoli en tot slot een lokale smaakmaker die het gerecht uniek maakt. We vonden in de supermarkt een vegan versie van haggis, een waarvan het origineel van Schots schapenvlees gemaakt is. Peper en zout waren altijd aanwezig, net zoals een westers en een oosters kruidenmengsel in oude fotorolletjes, om twee kanten mee op te kunnen gaan. We aten gezamenlijk uit het aluminium pannetje waarin werd gekookt en hadden een kleiner pannetje mee om het ontbijt in te kunnen bereiden, zodat de havermout niet naar ui zou smaken. Want water is soms te kostbaar om te verspillen aan een uitgebreide afwas.

Campingpasta uit één pan met bosui, paprika en vegan worst.

Ingrediënten (voor twee personen)

250 gr. orzo pasta
2 puntpaprika’s
3 bosui-stengels
25% van een tube tomatenpuree
Vegan haggis of een andere vegan worst, of een andere specialiteit, of eventueel paddenstoelen of een blikje zwarte bonen
Peper, zout en een kruidenmengsel naar keuze
Een scheutje olie

Zoek het meest (wind)beschutte plekje, om gas mee te sparen. Snijdt de onderste helft van de bosui klein en meng dit met de vegan worst of een andere lokale smaakmaker met de olie in het pannetje. Zorg in ieder geval dat het gekozen ingrediënt echt smaak heeft, want dit is de ster van je gerecht. Snijdt de paprika’s klein en voeg deze ook toe. Blijf roeren, aluminium bakt snel aan. Voeg een paar minuten later de tomatenpuree toe en indien nodig een scheutje water. Nog iets later kan er meer water bij, waarin ook de pasta wordt gekookt. Ik kies orzo omdat het snel gaar is en daarnaast veel zetmeel bevat. Zetmeel heb je nodig voor een smeuïge en dikkere saus en bevat daarnaast voedingstoffen die je normaalgesproken zou weggieten. Ideaal dus in het kader van alles efficiënt gebruiken. Het risico is dat de orzo gaat aanbakken, blijf daarom elke minuut roeren terwijl de pasta kookt. Als deze bijna gaar is, mag het gas uit en kan je de pasta nog een paar minuten nastomen met een deksel op de pan. Snijdt intussen het groen van de bosui fijn, eventueel samen met een wild-geplukt kruid, als je dit in de buurt vindt. Meng het groen door de smeuïge pasta en geniet van het uitzicht!

Tekst en beeld Simon Verboom.

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Milieu, Natuur, Voedsel Tags: Eten als hobbits, Schotland, Simon Verboom

Lees ook:

  1. B’eter – Meer dan alleen een ‘groenige’ smaak
  2. Ziekte, hoge sterfte en milieuvervuiling: schokkend nieuw onderzoek Schotse zalmkweek
  3. B’eter – Italiaans eenvoudig
  4. Greenpeace verhindert boren naar olie door BP voor de kust van Schotland

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

gastauteur

diverse schrijvers 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door
  • Locaties
  • Overzicht op kaart

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

16 nov
Oriëntatiebijeenkomst Lotus Team Project
16 nov 23
09 dec
Oriëntatiebijeenkomst Opleiding tot Kum Nye trainer
9 dec 23
10 dec
Meditatiedag “De vier verblijfplaatsen van het hart”
10 dec 23
10 dec
Tibet festival in Amsterdam
10 dec 23
10 dec
Medicijnboeddha ceremonie
10 dec 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Tolerantie: verbinding is alleen mogelijk met zelfkritiek

    Kees Moerbeek - 3 december 2023

    Ondanks het feit dat het begrip in de loop van de geschiedenis verschillende betekenissen kreeg, bleef de grondbetekenis herkenbaar. Kort en bondig noemt Schuyt tolerantie op bladzijde 8: ‘de onderdrukking van de neiging anderen te onderdrukken.’

    ‘Amerikaans centrum Heartwood organiseert eerste bijeenkomst van overlevenden misbruik door boeddhistische leraren’

    gastauteur - 27 november 2023

    'Het samenkomen liet ons stralen. Beloftes om elkaar volgend jaar weer te ontmoeten. De hoop dat andere overlevenden zich bij onze gemeenschap kunnen aansluiten. Heartwood is de enige plek op het internet die ons samenbrengt. Onze adviesraad en medestanders staan in de frontlinie en bieden hun juridische expertise, academische bijdragen en zuurverdiende kennis aan om dit mogelijk te maken. Sommigen zullen zeggen dat we wandelende wonderen zijn. Daar zijn we het mee eens.’

    VrijdagZindag – anatomie van de zwervende kiezer

    André Droogers - 24 november 2023

    Het aanbod aan betekenisgeving was met zesentwintig partijen zeer divers. Daarin verschillen we van Engeland of de VS. Sommige partijen hebben een ideologische basis, andere partijen bestrijden juist ideologieën. Populistische lijsttrekkers vielen op door hun onderbuikspreken, naar eigen zeggen namens het zwevende volk. Enkele partijen gebruikten de democratische verkiezingen om de democratie welbewust uit te hollen. Nogal wat partijen mikten op proteststemmen of op nationalistische sentimenten. Soms kwam men met voorstellen die tegen de Grondwet ingingen en bevolkingsgroepen discrimineerden. En dan waren er ook nog one-issuepartijen en deelgroeppartijen. Hoe plooiden die het algemeen belang met hun particuliere wensen?

    Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten

    Taigu - 21 november 2023

    Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?

    Wie mediteert er nu eigenlijk?

    Erik Hoogcarspel - 20 november 2023

    Stel je voor dat je weer eens zit te mediteren en dat het allemaal deze keer erg goed gaat. Je aandacht blijft redelijk bij de ademhaling hangen en wordt alleen af en toe afgeleid door voorbijgaande marginale gedachten. Opeens realiseer je je dat de ademhaling helemaal vanzelf gaat en dat de gedachten zich van niemand en niets iets aantrekken. Het is niet jouw ademhaling, het is gewoon ademhaling, het zijn niet jouw gedachten, het zijn gedachten. Je bent er niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je begrijpt opeens wat de Boeddha bedoelde met zijn uitspraak dat de werkelijkheid zonder zelf is, anātman.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 341 – haat
    • Wat de wereldliteratuur ons kan leren
    • De Boeddhistische blik – goed leven, goed sterven
    • Boeddha in de bajes – Peter
    • Restauratie Chari-klooster in Bhutan volgend jaar afgerond

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.