Een boorplatform van BP (‘The Paul B Loyd Jr’) dat op weg was om voor de kust van Schotland naar 30 miljoen vaten olie te gaan boren, is er nog steeds niet in geslaagd om de booroperaties te beginnen. Greenpeace heeft BP nu 11 dagen lang verhinderd om aan de slag te gaan.

NORTH SEA MYAS 19JUN19 – Greenpeace campaigner Sarah North holds a banner whilst floating in front of BP rig on day 11 of the protest in the North Sea. Photo by Jiri Rezac Greenpeace. © Jiri Rezac 2019

Klimaatactivisten losten elkaar af en beklommen het boorplatform van het bedrijf TransOcean in het Schotse Cromarty Firth gedurende zeven dagen. De bezetting begon zondag 9 juni en duurde tot afgelopen vrijdag. Op zaterdag arriveerde het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise om het boorplatform achterna te varen terwijl het naar zee werd gesleept. De Arctic Sunrise manoeuvreerde zich tussen het platform en het olieveld, waarop het boorplatform koos ervoor naar de kust terug te keren. Greenpeace roept BP op om haar investeringen te richten op duurzame energie en te stoppen met het verergeren van de klimaatcrisis door nieuwe olie op te pompen.

Elf Greenpeace-activisten zijn tot nu toe gearresteerd, vijf verschenen dinsdag voor de rechtbank en zijn op borgtocht vrijgelaten.

Oliebazen hebben woensdag een crisisberaad belegd om manieren te bespreken om een eind te maken aan de acties van Greenpeace. Reagerend op berichten in de media hierover, zei John Sauven, directeur van Greenpeace UK: “In plaats van manieren te bedenken om onze vreedzame actie te beëindigen, moeten ze een plan uitwerken om hun werknemers en de gemeenschappen die van hen afhankelijk zijn een toekomst te geven. Want er is geen toekomst voor een olie-industrie die de klimaatcrisis voedt en die miljoenen levens over de hele wereld bedreigt. Dit boorplatform van BP slaat een doodlopende weg in. Werknemers en bedrijven moeten daar niet in mee meegesleurd worden. De economische toekomst van Schotland ligt niet in een gat op de bodem van de Noordzee, maar in de hernieuwbare technologieën waarin Schotland al een wereldleider is. Business as usual is geen optie. BP moet stoppen met boren naar meer olie en zich gaan toeleggen op hernieuwbare energie.”

NORTH SEA MYAS 15JUN19 – Greenpeace activists intercept the BP-chartered Transocean ‘The Paul B Loyd Jr’ rig en route to the Vorlich field in the North Sea. Photo by Jiri Rezac Greenpeace. © Jiri Rezac 2019

Bron Greenpeace.

 

Categorieën: Natuur, Nieuws, Rechtspraak, Gezondheid, Misbruik, Milieu
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk