Adviseur van staat in Birma (Myanmar), Aung San Suu Kyi, heeft gisteren in een door de staatstelevisie uitgezonden toespraak opgeroepen tot nationale eenheid. Ze deelde mee dat een commissie is opgericht die alle internationale en lokale steun in de door geweld getroffen Rakhine regio zal coördineren.

Meer dan 500.000 Rohingya moslims zijn uit die regio gevlucht naar het naburige Bangladesh om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes. Suu Kyi erkende in die toespraak dat het land wordt geconfronteerd met wijdverspreide kritiek over de vluchtelingencrisis. Birma voert nu gesprekken met de regering van Bangladesh over de terugkeer van degenen die ‘in Bangladesh zijn’. Zij gaf geen details maar ambtenaren zeggen te verwachten dat de vluchtelingen een Birmese verblijfstatus zal worden aangeboden. Slechts een paar Rohingya beschikken daar over, de meesten zijn stateloos. Ze zei dat degenen die terugkeren uit Bangladesh moeten worden gehuisvest en een ontwikkeling in gang moet worden gezet om in de Rakhine regio duurzame vrede te bereiken door het inschakelen van VN-gezantschappen en de Wereldbank in een van de armste gebieden van Birma.

Bron BNN.

Categorieën: Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Birma onderhandelt met Bangladesh over terugkeer Rohingya vluchtelingen

  1. p.klene schreef:

    Dit is toch volstrekt ongeloofwaardig. Eerst verdrijf je tienduizenden burgers met gruwelijke militaire macht en vernietig je al hun middelen van bestaan, hun huizen en dorpen, hun vee en oogst en dan doe net als de TV reclame sorry foutje ………. kom maar terug…
    Dit is dus ook een vorm van boeddhisme(?)

  2. Barbara schreef:

    Volgens mij geen vorm van boeddhisme, maar meer van ‘niets is een mens vreemd’