De recente deportatie van zeven Rohingya-mannen naar het overwegend boeddhistische Birma (Myanmar) heeft geleid tot paniek onder de Rohingya-moslimvluchtelingengemeenschap in India. Sinds de zeven mannen in de afgelopen drie weken zijn gedeporteerd, zijn veel Rohingya ondergedoken in India en enkele anderen zijn overgestoken naar Bangladesh, uit angst dat ze gearresteerd, gevangengezet of teruggestuurd zouden kunnen worden naar Birma.

Sinds augustus 2017 sloegen meer dan 700.000 in Birma wonende Rohingya op de vlucht voor het leger en boeddhistische bendes en zochten hun heil in omringende landen. Er zijn meldingen van verkrachting, moord en marteling door het Birmese leger en boeddhistische groeperingen. Hele dorpen zijn platgebrand. De VN spreekt over genocide.

Na het in brand steken van een vluchtelingenkamp in de Noord-Indiase staat Haryana door tegenstanders van de opvang van Rohingya, vluchtten meer dan 350 Rohingya naar West-Bengalen waar ze 7 maanden vreedzaam woonden. Ze werden bang toen de Indiase autoriteiten 7 Rohingya naar Birma deporteerden dat hun een zelfde lot te wachten stond en doken onder. Momenteel wonen ongeveer 40.000 Rohingyavluchtelingen op verschillende locaties in India. Ongeveer 18.000 zijn geregistreerd bij het kantoor van de UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de VN. De Rohingya hebben geen enkele manier om legaal naar een land te reizen en hun status als vluchteling wordt niet altijd erkend. India heeft het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties van 1951 niet ondertekend en behandelt alle Rohingya die het land binnenkomen als illegale immigranten.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht, Politiek, Misbruik
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk