• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Geluk » B’eter – Vegan buiten de deur en wraps met ovengroenten en hummus

B’eter – Vegan buiten de deur en wraps met ovengroenten en hummus

30 september 2023 door Jana Verboom

Sommige mensen noemen zichzelf when-at-home-vegan. Ze eten plantaardig op het moment dat ze zelf kunnen kiezen wat ze kopen, wat ze koken, wat ze eten. Buiten de deur zien ze wel wat op hun pad komt, en zijn ze flexitariër.

Het wordt gelukkig steeds gemakkelijker om in restaurants vegetarische of veganistische gerechten te bestellen, maar het hangt er erg van af waar je bent: in welk land, (grote) stad of platteland. Ik schreef al eerder over Griekenland: vegan eten bestellen was daar geen probleem. Er was altijd wel iets met linzen, grote witte bonen (Gigantes) of gegrilde groenten, en ook de gevulde paprika’s en tomaten waren zonder vlees. Momenteel ben ik in Praag. Hier zijn uiteraard ook vegetarische en veganistische restaurants, maar in het gemiddelde restaurant mag je blij zijn als ze één vegetarische optie hebben. Dat is vaak gebakken kaas. Als je geluk hebt een curry met rijst. Vorig jaar rond dezelfde tijd werden overal gebakken of gefrituurde bospaddenstoelen geserveerd, maar nu het zo warm en droog is willen die niet groeien. Gelukkig heb ik binnen een straal van 200 m maar liefst twee Vietnamese restaurants. Beide hebben diverse smakelijke tofu gerechten. Ik geniet er erg van en denk tijdens het eten aan Thich Nhat Hanh, en aan het heerlijke vegan Vietnamese eten bij de retraites in de Plum Village traditie. In andere restaurants kies ik de meest vegan optie. Die is vaak allesbehalve vegan. Ik ben dus toch een beetje een when-at-home-vegan.

Bij vrienden en familie eten is ook een uitdaging. Mijn bubbel is niet zo “groen” en bovendien wil ik van mensen boven de 80 niet eisen dat ze zich met eten aan mij aanpassen. Laatst adviseerde ik mijn ouders om de vegetarische kip ovenschotel uit de supermarkt dan maar voor mij klaar te maken. Je hoeft deze alleen in de oven te stoppen en de rest gaat vanzelf. Helaas was de enige veganistische variant al op. Dus at ik vegetarische kip met (neem ik aan) niet-vegan mozzarella. Op dat moment de meest vegan optie. Vaak zeg ik maar gewoon dat ik vegetariër ben, en dan zie ik wel wat ik voorgezet krijg. Ik vind als mensen me te eten vragen dat ik niet te veel moet eisen. Maar het blijft ingewikkeld. Respect voor mezelf, respect voor de ander, respect voor de planeet en altijd bewust van het grote lijden in de dierlijke productieketen. En uitkijken voor morele superioriteit of opgeheven vingertjes.

Onlangs durfde ik me wel uit te spreken tegenover mensen die ons te eten vroegen, en kreeg ik de wraps voorgeschoteld waarvan ik het recept vandaag hier deel. Ik maak het sindsdien regelmatig zelf. Ik vind het erg lekker.

Wraps met ovengroenten en hummus.

Ingrediënten:

  • Wraps (volkoren, reken 2 per persoon), ik verwarm ze 5 minuten voor in de oven tussen twee net niet even grote vlaai/pizzavormen. Ze kunnen de laatste 5 minuten boven of onder de groenten.
  • Babyspinazie of andere rauw eetbare bladgroente (1 zak van 75 gram is genoeg voor ca. 6 wraps)
  • Ovengroenten: een mengsel van wortel, pastinaak, zoete aardappel, (rode) ui, pompoen, courgette, aubergine, pastinaak, en/of paprika, … in stukjes en gemengd met wat zout en olijfolie (minimaal 250 gram per persoon). Stort op een of twee bakplaten. Ongeveer een half uur op 200 graden in de oven bakken. Eventueel halverwege omscheppen. Serveer op een mooie schaal (of zet gewoon de bakplaat op tafel).
  • Hummus van gekookte kikkererwten of kikkererwten uit blik, knoflook, citroensap, tahin, snufje zout, naar smaak gemalen komijn. Verhouding doet er niet zo toe, ik gebruik per portie (blik) kikkererwten ½ citroen, 1 teen knoflook en een flinke eetlepel tahin. Meestal maak ik meer want wat je overhoudt kan op brood. Als je eenmaal kikkererwten kookt (dat doe ik in de snelkookpan) dan kun je net zo goed wat meer koken.

Beleg een wrap met ovengroenten, hummus en babyspinazie en vouw dicht. Dat doe je door een (onder)kant om de vulling heen te slaan en de wrap daarna op te rollen. Eet met je handen.

 

Categorie: B'eter, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: Plum Village, respect, Thich Nhat Hanh, Vegan buiten de deur en wraps met ovengroenten en hummus

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – curry uit het Plum Village cook book
  2. ‘Leringen van Thich Nhat Hanh nu meer dan ooit nodig’
  3. Tien tips van zenmeester Thich Nhat Hanh – gezond blijven in crisistijd
  4. Boeken – Tears Become Rain – 32 persoonlijke getuigenissen van bevrijding en heling

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.