Ter gelegenheid van de 92ste verjaardag van Thich Nhat Hanh gisteren hebben de nonnen en monniken van Plum Village een bericht naar buiten gebracht over de gezondheidstoestand van Thay, zoals de monnik door hen wordt genoemd. De stichter van het boeddhistische centrum Plum Village in Frankrijk is enkele jaren geleden getroffen door een zware hersenbloeding. Als onderdeel van zijn verjaardagsfeest boden de nonnen van Plum Village Thay en de gemeenschap een dans aan. Hieronder een samenvatting van de verklaring.

Na in 2015 in San Francisco te hebben gerecupereerd en vervolgens van januari tot december 2016 weer thuis te zijn in Plum Village heeft Thay gevraagd om naar Thailand te kunnen reizen om zich bij zijn monastieke studenten te voegen in ons grote klooster in de buurt van Khao Yai National Park. Sinds die tijd is Thay mentaal gevoed door de vreugde en jeugdigheid van meer dan tweehonderd kloosterlingen in Thai Plum Village. In het warme en tropische klimaat, en omringd door zijn jonge studenten, is Thay in staat geweest om door te gaan op zijn pad van genezing, terwijl hij door zijn aanwezigheid ook de kracht en groei van zijn geliefde jonge gemeenschap ondersteunde.

In Thailand kreeg Thay de mogelijkheid om gezondheidszorg van wereldklasse te ontvangen van zowel oosterse als westerse specialisten. Zoals te verwachten is voor iemand die zo ver heen is na een zware beroerte, zijn er momenten dat Thay’s gezondheid sterker is, en op andere momenten zwakker. Op goede dagen is Thay in staat om meerdere kleine maaltijden per dag te eten en met de sangha mee te gaan in meditatie in zijn rolstoel, of mogelijk kan deelnemen aan een formele maaltijd in de meditatiezaal, met grote concentratie, waardigheid en aanwezigheid.

Op goede dagen is Thay in staat om aanwezig te zijn bij wijdingsceremonies, of met zijn vreugdevolle aanwezigheid op festivals, terwijl hij zijn leerlingen liedjes, sketches en dansen ziet spelen. Zelfs met zijn gezondheidsuitdagingen wil Thay nooit grote sangha-evenementen missen. Hij drong erop aan aanwezig te zijn bij de première van de “Walk With Me” documentaire in Bangkok en hij drong er ook op aan om met de kloosterlingen te reizen om aanwezig te zijn bij een grote retraite voor gezinnen in het Wang Ree Resort in Thailand.

Thay ontvangt een beeld van hemzelf, foto Plum Village.

Hoewel Thay nog steeds niet in staat is om te spreken sinds zijn beroerte, verheugt het hem om mee te doen als de sangha Plum Village liederen zingt en als hij de kracht heeft, blijft hij zich ijverig trainen in het vormen van woorden. Wanneer zijn gezondheid het toelaat, traint Thay gretig met zijn fysiotherapeutische oefeningen en glimlacht hij wanneer hij zonder hulp op eigen benen kan. De zenuwen in zijn rechterbeen zijn nu actief tot aan zijn voet. Hoewel er nog steeds dagen zijn dat Thay niet kan eten of drinken en hij in bed ligt, eet hij, zodra zijn energie is hersteld veel, alsof hij de dagen dat hij niet kon eten goedmaakt. Over het geheel genomen zijn we blij te kunnen zeggen dat Thay’s spijsverteringssysteem sinds de laatste twee jaar na het volgen van een speciaal dieet is versterkt en hersteld.

Thay’s voortdurende aanwezigheid in ons midden is een groot geschenk en een enorme bron van energie en steun voor onze gemeenschap. Thay maakt bekend wanneer hij zich met de natuur wil verenigen en op een gegeven moment heeft hij zijn begeleiders opgedragen om hem een paar dagen mee te nemen naar de oceaan. Thay genoot ervan om te ontspannen op het warme zand, en een jonge monnik hield hem vast zodat hij zich volledig kon onderdompelen in het verfrissende, zoute water. Urenlang luisterde hij naar de golven en keek hij naar de uitgestrekte oceaan en de verre horizon. Het is een geweldig leermoment voor ons allemaal om Thay zo intens te zien genieten van zijn leven, ondanks de fysieke tegenspoed.

Omdat Thailand niet ver van Vietnam ligt, is het voor eerbiedwaardige monniken en nonnen uit Vietnam mogelijk geweest om hun respect te betuigen aan Thay en tijd met hem door te brengen. Veel van deze mensen zijn vrienden en studenten van Thay die hem hebben gesteund in moeilijke momenten, in het bijzonder toen Thay opriep tot vrede tijdens de Vietnamoorlog. Thay is een schatkamer voor deze bezoeken. Vorig jaar (augustus 2017) was Thay vastbesloten om een bezoek aan Vietnam te brengen en hoewel het zeer complex en uitdagend was om zo’n reis te organiseren, kon hij niet worden ontmoedigd. Zodra hij vernam dat er afspraken waren gemaakt, was hij vol energie en enthousiasme.

Thay was vastbesloten om zijn respect te betuigen bij zijn voorouderlijk heiligdom in zijn thuisland en bij de Root Tempel van onze orde in Huế, Chùa Từ Hiếu, waar Thay nog steeds abt is, en waar zijn studenten, Plum Village monniken en nonnen, blijven wonen en oefenen. Thay kwam binnen op Từ Hiếu tempel als een monnik die thuiskomt.

Beste vrienden, Thay heeft ons er altijd aan herinnerd om te oefenen in het kijken naar onze geliefden met de ogen van “tekenloosheid”. We zien Thay nog steeds bij ons in zijn fysieke lichaam en leren van hem met zijn grote moed, waardigheid, kracht en mededogen. En we zien Thay nog steeds in zijn lerend lichaam – de levende dharma die niet alleen in al zijn boeken en gesprekken tot uitdrukking komt, maar ook in de manier waarop zijn boodschap over de hele wereld blijft weerklinken, een inspiratiebron voor talloze mensen in talloze levensstijlen.

De betekenis van Thay wordt ook voortgezet in zijn sangha, zijn gemeenschap – bestaande uit meer dan 700 monniken en nonnen, duizenden leden van de Orde van Interzijn, en tienduizenden beoefenaars die de Vijf Mindfulness Trainingen volgen en hun beoefening in lokale sangha’s in steden over de hele wereld voeden. Het is een groot fortuin dat Thay de dharmalamp heeft overgedragen aan honderden monastieke en lekenleraren.

Nu, meer dan ooit, zijn deze leringen nodig en we zijn dankbaar voor ieder van jullie die Thay’s liefde, wijsheid, vrede en moed in jullie deel van de planeet voortzetten.

Bron nieuwsbrief Plum Village.

 

Categorieën: Mensenrechten, Gezondheid, Zorg, Boeddhisme, Theravada, Onderwijs, Geluk
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk