De gezondheidstoestand  van de Vietnamese boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh (93) is nog steeds erg wisselend. Thay, zoals de leraar door zijn volgelingen wordt genoemd, werd in 2014 getroffen door een zware beroerte. De kloostergemeenschap van Plum Village in Zuid-Frankrijk heeft vorige week vrijdag een update gegeven over de gezondheid en omstandigheden van de monnik, leraar en auteur.

“Thay’s gezondheid is nog steeds erg wisselend, met momenten dat hij zwak is en andere momenten dat hij sterker is. Hoewel zijn geest helder en sterk blijft, is Thay’s lichaam de laatste maand  bijzonder zwak geworden en heeft hij zijn eetlust verloren”, aldus de monniken en nonnen van Plum Village in de verklaring van 18 september.

Thich Nhat Hanh keerde in oktober 2018 vanuit Thailand terug naar zijn vaderland Vietnam. De zenmeester schreef in een brief aan zijn volgelingen dat hij had besloten om de rest van zijn leven in zijn stamklooster, Tu Hieu Tempel, in de centrale Vietnamese stad Hue te gaan wonen, waar hij op 16-jarige leeftijd tot novicemonnik werd geordonneerd.

In de verklaring van Plum Village staat dat Thay sinds zijn verblijf in Tu Hieu tijd heeft kunnen doorbrengen met een bezoek aan het terrein van de tempel en zich daar bij de kloostergemeenschap had kunnen aansluiten voor wandelmeditatie, het bijwonen van ceremonies en festivals, en interactie met bezoekende studenten en weldoeners van over de hele wereld. Sinds de verspreiding van de COVID-19 pandemie is Tu Hieu gesloten voor het publiek, met voorzorgsmaatregelen om de gezondheid van de dharmaleraar te beschermen.

De verklaring: “Als Thay’s discipelen zijn wij verantwoordelijk om ervoor te zorgen [dat] Thay alle steun heeft die hij nodig heeft voor lichaam en geest, en om ervoor te zorgen dat alle voorzieningen voor zijn zorg zijn aangepast aan de huidige COVID-situatie. Op dit moment is er een quarantaine voordat iemand Vietnam kan binnenkomen, en een andere quarantaine bij aankomst in Hue. Aangezien veel van Thay’s senior discipelen de afgelopen twee jaar in andere landen verbleven en les hebben gegeven, is het onze wens dat sommige van degenen die dicht bij hem staan met Thay aanwezig kunnen zijn voor zijn komende verjaardag op 11 oktober. We zijn dankbaar dat ze toestemming hebben gekregen om het land in te gaan tijdens de pandemie.”

Alle internationale bezoekers moeten 14 dagen in quarantaine bij binnenkomst in Vietnam, en dan nog eens twee weken isolatie na aankomst in Hue.

Thay werd in november 2014 in Frankrijk in het ziekenhuis opgenomen na een ernstige hersenbloeding. Na maanden van revalidatie keerde hij in april 2015 terug naar zijn kloostergemeenschap Plum Village, waar de medewerkers van het klooster en de bezoekende medische professionals bleven helpen bij zijn herstel. In juli van datzelfde jaar werd Thay naar San Francisco gevlogen om een intensiever revalidatieprogramma te ondergaan. In september 2015 sprak Thay zijn eerste woorden sinds zijn beroerte en in januari daaropvolgend mocht hij terugkeren naar Plum Village, waar hij onder de hoede van de leden van zijn communiteit bleef.

In december 2016, twee maanden na zijn negentigste verjaardag, heeft Thay een duidelijke en vastberaden wens geuit om van Frankrijk naar Thailand te reizen om dichter bij zijn vaderland te zijn. In augustus 2017 heeft Thay zijn eerste bezoek gebracht aan zijn vaderland Vietnam in meer dan tien jaar, waarbij hij enkele dagen in Da Nang heeft doorgebracht voordat hij zijn geboortestad in het nabijgelegen Hue heeft bezocht en zijn respect heeft betuigd aan zijn voorouderlijk heiligdom en zijn stammentempel, Tu Hieu, waarvan hij de abt is gebleven.

Geboren als Nguyen Xuan Bao in het midden van Vietnam op 11 oktober 1926, is Thay een invloedrijke zenleraar, dichter, en de auteur van meer dan 100 boeken, waaronder de bestseller The Miracle of Mindfulness. Als actief pleitbezorger van de vrede was hij invloedrijk in de anti-oorlogsbeweging en moedigde hij niet-gewelddadige protesten aan tijdens de Vietnamoorlog. Voordat hij Vietnam verliet, stond hij aan het hoofd van een beweging van boeddhisten in het zuiden die oproept tot een onderhandelde beëindiging van het bloedige conflict. In 1967 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede door Martin Luther King, Jr.

In 1982 richtte hij samen met zuster Chan Khong het Plum Village Boeddhistisch Centrum in Frankrijk op. Hij is een centrale figuur geweest in de overdracht van het boeddhisme naar het Westen en in een samengaan met een authentieke zentraditie en -lijn met een progressieve benadering van kwesties als sociaal activisme, wetenschap versus geloof, en religie versus spiritualiteit.

Bron Plum Village.

 

Categorieën: Nieuws, Gezondheid, Zorg, Boeddhisme, Geluk, Zen
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk