De boeddhistische monnik en oprichter van de boeddhistische gemeenschap Plum Village, Thich Nhat Hanh,  is afgelopen week voor een medische check up van het klooster Tu Hieu in Vietnam naar Bangkok, Thailand, gereisd. Thay (leraar) zoals de monnik wordt genoemd onderging de reis en het bezoek aan het ziekenhuis op 28 november naar Bangkok was gereisd voor een volledig medisch onderzoek. De reis en het ziekenhuisbezoek verliepen beide zonder problemen.

De leraar werd in november 2014 na een hersenbloeding in Frankrijk in het ziekenhuis opgenomen. Hij verbleef enkele maanden in het ziekenhuis, alvorens terug te keren naar Plum Village om te herstellen. In juli 2015 reisde hij naar het UCSF Medical Center, in San Francisco, Californië, om een gespecialiseerde revalidatiebehandeling te ondergaan. Daar kreeg hij voor het eerst sinds zijn beroerte weer gedeeltelijk de mogelijkheid om te communiceren. In januari 2016 keerde hij terug naar Frankrijk en bleef onder zijn gemeenschap tot december 2016, toen hij de wens uitte om naar Thailand te reizen om dichter bij zijn geboorteplaats Vietnam te zijn.

Na de medische controle wilde Thay naar de nabijgelegen Thai Plum Village gemeenschap in Pak Chong, aan de rand van Khao Yai National Park, zo’n 175 kilometer van Bangkok, reizen. Daar zal hij blijven, genietend van de zon en de droge lucht, om te herstellen van een longontsteking onder het toeziend oog van specialisten die in Vietnam niet beschikbaar zijn, aldus een bulletin van Plum Village. Thay, die afgelopen oktober 93 jaar werd, zal naar verwachting nog enige tijd in Pak Chong blijven en terugkeren naar Vietnam in de aanloop naar het nieuwe jaar van de maan op 25-27 januari.

Plum Village: “We zijn dankbaar dat Thay zo duidelijk en betrokken is met betrekking tot zijn medische zorg, wat ons helpt beslissingen te nemen om zijn behoeften te ondersteunen. We leren van Thay’s genade en waardigheid als hij op de golven van lichamelijke kwetsbaarheid rijdt. We investeren ons hele hart in het voeden van Thay’s spirituele gemeenschap en zetten zijn leringen en aspiraties in de wereld voort”.

Thich Nhat Hanh is een sleutelfiguur geweest in het 20ste en 21ste eeuwse boeddhisme, en heeft een sterke invloed gehad op de perceptie van het boeddhisme in het Westen. De term geëngageerd boeddhisme heeft hij in zijn boek Lotus in a Sea of Fire (1967) bedacht. Hij publiceerde meer dan 100 boeken over onderwerpen uit de boeddhistische praktijk en filosofie, maar ook over de interreligieuze dialoog en de zorg voor het milieu. Hij richtte in 1966 de Order of Interbeing op in Saigon en in 1982 Plum Village in Frankrijk en tot aan zijn beroerte reisde hij uitgebreid om de vrede en de praktijk van de mindfulness te bevorderen.

Bron BNN.

 

Categorieën: Nieuws, Boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Thay voor medische check up naar Thailand

  1. bolletje schreef:

    Een van de eerste boeken die ik las, over boeddhisme, was van deze man. Ik leende dit bij de bibliotheek. Hij heeft een dikke roman geschreven, over het leven van de boeddha. En hij zegt zo, we moeten de boeddha als mens zien, om hem te begrijpen.Zie het als een soort introductie roman.