I try to give joy to one person in the morning
And remove the suffering of one person in the afternoon
That is enough

Ik probeer vreugde te brengen bij één mens in de ochtend
En het lijden te verzachten bij een ander in de avond
Dat is genoeg

sister Chân Không

De boeddhistische non en vredesactiviste sister Chân Không en zenmonnik Thich Nhat Hanh werken al zo’n 50 jaar samen. Zij brachten het boeddhistisch gedachtengoed naar het Westen. Sister Chân Không is geboren in Vietnam. Ze is de oudste non in Plum Village, een boeddhistisch centrum in Zuid-Frankrijk dat is opgericht door Thich Nhat Hanh (Thay). Sinds Thay na een hersenbloeding niet langer actief is, speelt ze er een prominente rol als spiritueel leider. Ze zet zich in voor een leven in aandacht en probeert de maatschappij in sociaal opzicht te verbeteren.

Thich Nhat Hanh en sister Chân Không

In de film A Buddha to be, een portret van Sister Chân Không spreekt zij o.a. over haar tijd in Vietnam, waar ze zich als jonge vrouw inzette om hongerige kinderen in achterstandswijken te helpen en hoe de oorlog de onmiddellijke aanleiding was voor haar vredeswerk. Nadat zij samen met Thay deelnam aan de Parijse Vredesbespreking over de oorlog in Vietnam, worden ze beiden verbannen uit Vietnam en mogen er pas 39 jaar later terugkeren. Ze vestigen zich in Frankrijk waar ze het retraitecentrum ‘Sweet Potatoes’ opzetten, maar wanneer dit al snel te klein blijkt verhuizen ze naar Zuid-Frankrijk waar ze het grote en populaire centrum Plum Village oprichten.

Op vrijdag 31 augustus 2018 vertoont Ehipassiko de film Buddha to be, een portret van Sister Chân Không. Filmmaker Madelon Hooykaas, zelf een lid van de Thich Nhat Hanh sangha, gaf Ehipassiko toelating voor deze vertoning. Engels gesproken, Nederlandstalige onderschriften. Deze film werd niet eerder in Ehipassiko vertoond. Karin Coolsaet, lid van Leven in aandacht, de sangha van Thich Nhat Hanh, leidt de avond in met een meditatie in deze traditie. Na het vertonen van de film vertellen Ehipassiko-sanghaleden Ivo Claes en Karel Peeters over hun ervaringen in Plum Village.

Praktisch: Vrijdag 31 augustus 2018 van 20.00 tot 21.30 uur, De Sevillastraat 89, Deurne-Zuid, Vlaanderen.

Categorieën: Nieuws, Filmbespreking, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Ehipassiko – een Boeddha in wording (film)

  1. Daishin schreef:

    Briljant was het gesprek tussen Adriaan van Dis en de non.
    Je kreeg een goed beeld hoe ze werkelijk was.
    Films die door eigen sanghaleden worden gemaakt hebben vaak een hoog wc eend gehalte. De non zal de hemel worden ingeprezen.
    Maar misschien heb ik het mis, want ik heb de film niet gezien.