De monastieke gemeenschap van het boeddhistisch centrum Plum Village is een fondswerving begonnen om de aankoop en inrichting van een nieuw mindfulness oefencentrum in de buurt van Parijs mogelijk te maken. De organisatie heeft zelf 100.000 euro in kas en is op zoek naar belangstellenden die de rest van het bedrag, te weten 1.200.000 euro, bij elkaar brengen om het pand te kunnen kopen en de noodzakelijke renovaties te kunnen doen.

Elk jaar komen meer dan 10.000 leken-beoefenaren van over de hele wereld bijeen voor een mindfulnessretraite met de monniken en nonnen van Plum Village. Door de jaren heen is Plum Village uitgegroeid van een kleine woonboerderij tot één van de grootste boeddhistische kloosters in Europa. De vraag naar mindfulness-retraites blijft toenemen. De zomerretraite en de verschillende andere retraites in Plum Village zijn al maanden van te voren volgeboekt. De monastieke gemeenschap van Plum Village reageert op deze groeiende vraag met de vestiging van een nieuw mindfulness oefencentrum in de buurt van Parijs.

De volgens de organisatie perfectie locatie werd gevonden bij het dorpje Verdelot, waar een oud 19e eeuws klooster verbouwd zal worden tot een meditatie- en retraitecentrum. Er zijn al 20 kamers aanwezig. De organisatie verwacht na renovatie, de accommodatie geschikt te maken voor 50 gasten. De naam zal zijn Healing Spring Monastery (Helende Bron Klooster).

Het klooster heeft een prachtige spirituele sfeer, en wordt omgeven door 2,2 hectare groene heuvels en bomen, een natuurlijke bron en twee beekjes die langs de randen van het gebied lopen. Het Helende Bron Klooster zal een toevluchtsoord in de natuur zijn, gelegen tussen Parijs en Reims en is bereikbaar vanaf de hoofdstad met openbaar vervoer.

Plum Village is het hoofdklooster van de internationale boeddhistische gemeenschap die door Thich Nhat Hanh werd gesticht in 1982. Hiermee realiseerde hij zijn droom: het scheppen van een heilzame, voedende omgeving waar mensen kunnen oefenen om in harmonie met elkaar en met de aarde te leven. Plum Village ligt in het plaatsje Thenac, in de omgeving van Bergerac, Zuid-Frankrijk. In de loop van de jaren werd het kloostercomplex uitgebreid met diverse hamlets (vestigingen) in verschillende dorpjes in de omgeving. Plum Village (pruimendorp) is genoemd naar de pruimenboomgaarden die rondom de kloosters zijn aangeplant. In Plum Village worden vrijwel het hele jaar rond retraites gegeven. Duizenden mensen van over de hele wereld nemen hieraan deel. Vooral de zomerretraite is geliefd. Engels, Frans en Vietnamees zijn de hoofdtalen.

Bron Leven in aandacht. Omslagfoto Plum Village.

Categorieën: Nieuws, Mindfulness, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk