Een delegatie van acht monniken en nonnen uit de traditie van zenleraar Thich Nhat Hanh komt van 2 tot 18 mei naar Nederland en Vlaanderen. De (Nederlandstalige) monniken en nonnen uit Plum Village, het klooster van Thich Nhat Hanh in Frankrijk, begeleiden een mindfulnessretraite en een aantal zogenoemde dagen van aandacht voor publiek uit Nederland en Vlaanderen.

De groep mindfulnessbeoefenaars in deze traditie groeit jaarlijks. Het thema zal zijn: ‘Aandacht is een bron van vreugde en geluk’ en deelnemers beoefenen samen het stilstaan en vreugde en geluk ontdekken in het nu.

Thich Nhat Hanh is boeddhistische monnik, dichter en vredesactivist, afkomstig uit Vietnam. Thây (aanspreektitel voor leraar) is de spiritueel leraar en leider van de internationale Plum Village-gemeenschap, die in 1982 van start ging met de vestiging van het klooster en meditatiecentrum Plum Village in Zuid-Frankrijk.

Thich Nhat Hanh heeft een belangrijke bijdrage geleverd om het boeddhisme toegankelijk te maken voor de westerse wereld. Hij vertaalde de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven. Tot op hoge leeftijd gaf Thich Nhat Hanh over de hele wereld lezingen en leidde hij goed bezochte retraites in en buiten de Plum Village-kloosters. Op dit moment verblijft hij om gezondheidsredenen- na hersenbloedingen die hem zijn werkzaamheden bijkans onmogelijk maken, weer in zijn thuisland Vietnam. Zijn werk wordt voortgezet door monniken en nonnen uit de Plum Village gemeenschap, die hij heeft opgeleid.

De activiteiten in mei worden geleid door Jina, een non van Nederlands-Ierse afkomst, die vele jaren nauw heeft samengewerkt met Thich Nhat Hanh. Tot het gezelschap behoren nog drie andere Nederlandse kloosterlingen.

Het bezoek van de monniken en nonnen uit Plum Village wordt georganiseerd door de Stichting Leven in aandacht. Deze stichting geeft bekendheid aan de mindfulnesstraditie van zenleraar Thich Nhat Hanh in Nederland en Vlaanderen en ondersteunt de beoefenaars. Internationaal maakt de stichting deel uit van de Plum Village Community for Engaged Buddhism www.plumvillage.org

.

Categorieën: Nieuws, Mindfulness, Boeddhisme, Theravada
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk