Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) is 1 van de 90 organisaties die vandaag het Europees burgerinitiatief Red Bijen en Boeren lanceert. Bedoeling is om het gebruik van synthetische pesticiden tegen 2035 uit te faseren, boeren te ondersteunen naar een landbouw zonder pesticiden en zo de bijen en natuur te redden.

Als de organisatie met dit initiatief tegen september 2020 1 miljoen handtekeningen heeft verzameld, moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze de eisen van de campagne in wetgeving kunnen omzetten.

Bijen broodnodig

Twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten, maar het  gebruik van pesticiden speelt hen parten.

‘Zo zijn neonicotinoïden – de meest schadelijke pesticiden voor bijen – in 2019 nog steeds toegelaten door de Belgische overheid voor gangbare landbouwers. Daarom is dit Europees burgerinitiatief noodzakelijk’, zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. ‘Ook boeren zijn hierbij belangrijk. We wensen te benadrukken dat we boeren niet in een negatief daglicht willen plaatsen. Velt draagt boeren die met respect voor mens en milieu lekkere producten telen een warm hart toe.’

Onderteken het initiatief. Samen met 89 Europese partners zoekt de organisatie 1 miljoen handtekeningen.  Wordt dat aantal gehaald dan moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze onze eisen in wetgeving kunnen omzetten.

De campagne Red Bijen en Boeren wordt geleid door een sectoroverschrijdende Europese alliantie van maatschappelijke organisaties op het gebied van milieu, gezondheid, landbouw en bijenteelt. Voor Vlaanderen onderschrijven Velt en Voedsel Anders dit initiatief. Velt is ook het aanspreekpunt in Nederland. Meer informatie via www.savebeesandfarmers.eu

Bron Velt.

Categorieën: Natuur, Nieuws, Voedsel, Politiek, Gezondheid, Milieu, Geluk
Tags: , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Gezocht: 1 miljoen handtekeningen om bijen en boeren te redden

  1. Joost schreef:

    Oke , en dan ga ik verder en wil men ook mijn geboorteplaats weten. Wat heeft dat te maken met mijn handtekening voor de bijen. Daarom haak ik af.

  2. Bernadette Willenborg schreef:

    Bij een Europees burgerinitiatief is de controle helaas strenger in die zin dat ze zeker willen zijn dat iedereen maar 1x getekend heeft.