Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
Boeddhistisch leven
Anneke – Super romig vegan ijs
Ook nu de zomer al lijkt te temperen en is het buiten redelijk guur, is vegan ijs lekker.
Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
Mieke Vervecken: ‘Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.’
Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel.
Boeddha’s adviezen voor harmonie
De Boeddha meldt dat er zes zaken zijn die iemand vriendelijk, beminnelijk en respectabel maken en leiden tot onderlinge sympathie, tot vrijheid van woordenstrijd, tot harmonie, tot eensgezindheid.
Refreshing Earth of the Heart -vijgenbrood
Om aandacht te vragen voor de wereldwijde voedselverspilling is in Amsterdam onlangs voor ruim 5000 mensen gekookt met weggegooid voedsel.
Thaise politie arresteert Cambodjaanse monniken na illegale grensoverschrijding
De vijf verklaarden hun illegale daad door te zeggen dat de Thaise bevolking zo vriendelijk en goedgeefs is voor boeddhistische monniken en dat zij al meerdere malen geld hadden ontvangen op hun bedeltochten door het gebied.
Ad van Dun – Regendruppel
…
Toine – Neem die telefoon eens op!
Over emotionele reacties en gevoelens. Toine Leroi mediteert bij Mondo Zen.
In Bhutan – houten masten voor gebedsvlaggen schadelijk voor het milieu
In het licht van een tekort aan nieuwe houten vlaggenmasten en de toenemende bezorgdheid over het milieu als gevolg van de ontbossing, hebben de jongere generaties in stedelijke gebieden hun toevlucht genomen tot kegelvormige, stalen en bamboe-vlaggenmasten.
Erik Bruijn – Naar het dak van de wereld (aflevering 2)
Erik Bruijn: ‘Terwijl m’n ogen nog even aan de duisternis moeten wennen loop ik naar de schemerig verlichte kapel, die bewaakt wordt door een nors uitziende monnik. Dit is het verblijf van Mahakala, de ”Grote Zwarte“, de vernietiger van al het geconditioneerde.’
Politieman en boeddhist – ‘Toch draag ik een wapen waarmee ik kan doden’
Joop Hoek sprak jaren geleden met een Amsterdamse boeddhistische politieman over de invloed van het boeddhisme op de politie. ‘Als ze morgen tegen mij zouden zeggen dat ik hetzelfde werk kan doen, maar zonder vuurwapen, zou ik dat gelijk doen.’
Refreshing Earth of the Heart – appelmeditatie
In 2012 verscheen het boek ‘Proef. Mindful leven, mindful eten’ van zenmeester Thich Nhat Hanh en voedingsdeskundige Lilian Cheung. Het boek is speciaal geschreven voor mensen die worstelen met hun gewicht, maar het is geen klassiek dieetboek – eerder een boek over eten en bewegen als onderdeel van een lifestyle die je eigen gezondheid en geluk bevordert, dat van andere mensen, en van de wereld om ons heen.
Refreshing earth of the heart – Linzen eten voor een betere wereld
Overconsumptie is een van de oorzaken van allerlei wereldwijde problemen, zoals broeikaseffect en klimaatverandering, natuurvernietiging en uitsterven van soorten, en verspilling en tekort aan drinkwater.
Het Boeddhistisch Dagblad – een hotel met vrije en vreemde vogels
Het BD voelt zich ook verbonden met organisaties die opkomen voor de rechten van mens en dier, of die natuur en milieu willen beschermen. Of met eenlingen die vanuit achterstand situaties hun lot willen verbeteren. Ze kunnen rekenen op onze steun, op een plekje in onze kolommen. Het BD is een geëngageerd magazine, wij zullen nooit vergeten dat wij er zijn dankzij anderen.
Marlous Lazal – na BOS, de tango nu de podcast
De aftrap is met natuurfilosoof en meditatieleraar Matthijs Schouten over hoe we in deze tijd onze relatie met de natuur kunnen beschouwen en vernieuwen.
Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’
‘Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel ‘zenleraar’ niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.’
Minister Grapperhaus stuurt Vesak-gelukwensen aan boeddhistische gemeenschap
Grapperhaus: ‘De viering is dit jaar een ongewone. Geen rituelen en meditatiesessies in of rond de vele boeddhistische tempels die Nederland rijk is. Geen dans van de leeuw en de draak. Geen mogelijkheid om fysiek samen te komen met familie, vrienden en geloofsgenoten.’
Hoe aanvallen op de geest te overwinnen
In deze mooie en diepgaande lezing ontmoet Moojibaba een student tijdens een van zijn ochtendwandelingen. Samen denken ze na over de manier waarop aanvallen op de geest kunnen worden gebruikt om ons eigen ware Zelf te ontdekken.
Tortellini – met pompoen, salie en truffelroom
Meestal zijn de tortellini die we in de winkel kunnen kopen gevuld met vlees of kaas. Zelfgemaakt is altijd lekkerder! Het is even een (leuk) werkje, maar daarna kun je deze rijk gevulde tortellini met trots serveren.
B’eter – voedzame paddenstoelensalade
Evelien Kroese: ‘Met toch nog behoorlijke temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie.’
Zuid-Koreaanse tempels langzaamaan weer open voor verblijfsprogramma’s
De versoepeling is bedoeld om Zuid-Koreanen geestelijk tegemoet te treden. ‘Door de langdurige viruspandemie zijn veel mensen depressief en moe. Om het publiek te helpen bij het overwinnen van de depressies, hebben we besloten om ons tempelverblijfprogramma te hervatten,’ zegt een woordvoerder van de koepel CCKB.
Kookmeditatie: vegan voorjaarsquiche
Gedurende de afgelopen jaren ben ik koken gaan beschouwen als een beoefening op zich: ‘kookmeditatie’. Ik zie het nu meer als een volwaardig onderdeel van de dag, in plaats een obstakel voordat ik eindelijk van mijn welverdiende rust kan genieten.