De rol van de monnik was om in het busje te zitten als de drugs werden geleverd van het ene gebied van Thailand naar het andere om de aandacht af te leiden van de inhoud van het voertuig bij de politiecontroleposten.
Boeddhistisch leven
Refreshing Earth of the Heart – De keuken van het Romeinse Rijk
Ik ben in principe tegen de jacht. Plezierjacht, alleen het woord al. Maar ik ben ook tegen bio-industrie. Zo’n geschoten beest is toevallig wél klimaat-neutraal, en heeft doorgaans ook een beter leven achter de rug dan een dier uit de bio-industrie.
B’eter – Ethiopische recepten met linzen en bonen
Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai
Eet de brownies of scones langzaam, met aandacht, geniet van elke hap, en wees je ervan bewust dat alle voorwaarden voor geluk al in het hier en nu aanwezig zijn.
Meditatie op de schoen
Matthijs Vermeulen – schoeisel, sokken en meditatie
Refreshing Earth of the Heart – arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam.
Leidt Vipassanameditatie tot geluk?
Ons verhaal kan aardig samengevat worden in de woorden van een monnik die ik las in een boek van Joseph Goldstein: wat een geluk om te ontdekken dat het geluk niet in het aardse gevonden kan worden!?
Boeddha hoofdpersoon in licht- en geluidshow
Het leven van de Boeddha staat in India garant voor een stroom aan toeristen en inkomsten.
Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
B’eter – vegetarisch Fins koken
De verleiding is groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Maar eerst een uitstapje naar Finland.
Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
Geroosterde groenten zijn heerlijk. Hun natuurlijke suikers karamelliseren, waardoor ze van nature iets zoet worden.
Refreshing Earth of the Heart – over koetjes en kalfjes en koken zonder zuivel
Wie niet medeverantwoordelijk wil zijn voor het leed, of zelfs het doden, van levende wezens doet er verstandig aan melk, boter, kaas en dergelijke te laten staan.
Dank aan onze donateurs
Het BD kent geen verdienmodel, de lezers ontvangen de krant gratis. Het is een vorm van dana.
Refreshing Earth of the Heart – aardappelgnocchi
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
Monnik, non of leek: hebben we er niet te veel hokjes van gemaakt?
Een klooster dat geen klooster is, midden in de wereld…
Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.
Refreshing Earth of the Heart – schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
Dit gerecht schijnt in boeddhistische tempels geserveerd te worden, en een typisch voorbeeld van shojin ryori (“buddhist temple food”) te zijn.
Zorgmedewerker Manon Kroezen maakt theatervoorstelling over dementie
“Rudy’s vrouw ging kapot van verdriet door onbegrip van de buitenwereld. Ze kreeg bijvoorbeeld kerstkaarten zonder Rudy’s naam erop, terwijl hij nog gewoon leefde. Zelfs direct na zijn begrafenis begrepen mensen niets van haar rouw, want ze was hem toch al jaren kwijt?”
Bieke Vandekerckhove – haar visie op lijden, nuchter en scherp
Jan Oegema: ‘In en met die onbegrijpelijke tegenspraak sterft ze op 7 september 2015, 46 jaar oud. Onverzoend met haar lot, treurend om wie ze moet achterlaten, met de intense woede die volgens de zenliteratuur behoort tot de beproevingen van het monnikschap.’
Refreshing Earth of the Heart – Vietnamese soep met citroengras en shiitake
Eet de soep als voorgerecht, of met een stevig stuk brood als hoofdgerecht.
Anneke – Super romig vegan ijs
Ook nu de zomer al lijkt te temperen en is het buiten redelijk guur, is vegan ijs lekker.
Refreshing Earth of the Heart – mueslicake met abrikozen en hazelnoten
Ik heb op deze plek al eerder betoogd dat je voor gebak e.d. geen dierlijke producten nodig hebt. Eieren zijn gemakkelijk te vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water, geprakte banaan, gepureerde tofu, kikkererwtennat of appelmoes.
Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
Mieke Vervecken: ‘Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.’