China gebruikt het boeddhisme om zijn invloed in Zuid-Azië te vergroten. Van het herschrijven van boeddhistische teksten door de introductie van de eigen Chinese versie, tot het ontwikkelen van eigen boeddhistische pelgrimsplaatsen en het onder toezicht stellen van boeddhistische kloosters door de communistische partij, werkt China langzaam aan het veranderen van het India-gerichte boeddhisme en ontpopt zich op termijn als leider van de boeddhistische wereld.
In China leven 250 miljoen aanhangers van het boeddhisme- volgens informele schattingen zo’n 400 miljoen. De Chinese president Xi Jinping verklaarde tijdens het laatste partijcongres dat het boeddhisme van geen betekenis meer is in India en nu wordt gekoesterd in China, vanwaar het zich ooit verspreidde naar Zuidoost-Azië en Japan. Zo wil China op een eigen religieuze wijze zijn invloed vergroten en de invloed van het boeddhisme in India marginaliseren.
China heeft volgens het persagentschap ANI getracht zijn versie op het ontstaan van het boeddhisme in China te domineren door de controle te nemen over het Common Text Project (CTP), onder leiding van de Maha Chulalongkorn Universiteit in Thailand. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er één Engelstalig document zou ontstaan van meer dan 250000 woorden en ongeveer 425 pagina’s van geselecteerde vertalingen uit het Tibetaans, Pali, Sanskriet en Chinees, uit de theravada, mahayana en vajrayana tradities. Tibetaanse geleerden die bij het project betrokken zijn, zeggen volgens ANI dat de oorspronkelijke teksten door China tot een paar hoofdstukken en voetnoten zijn gereduceerd en Chinese teksten als bron worden genoemd.
Daarnaast heeft China aanzienlijke invloed gekregen op internationale boeddhistische organisaties zoals de ICDV, World Fellowship of Buddhists en het World Buddhist Forum, dat onlangs zijn 5e zitting hield in de Chinese stad Putian. Ook is recent de Nanhai Boeddhistische Academie naar het model van de oude Nalanda Universiteit gesticht met cursussen in het Chinees, Pali en Tibetaans. Tweehonderd boeddhistische monniken hebben zich al ingeschreven en kiezen voor China in plaats van India om een studie te volgen. Boeddhistische religieuze plaatsen in India worden door China gekopieerd en gepromoot als religieuze pelgrimsoorden.
Nepal
China heeft de Nepalese regering gedwongen om de pro-Dalai Lama activiteiten aan de Tibet-Nepalese grens in te dammen en is begonnen aan een enorm initiatief om haar invloed uit te breiden onder de volgelingen van het Tibetaans boeddhisme in Nepal.
Opmerkelijk is volgens ANI China’s interesse in het ontwikkelen en promoten van het Gandhara spoor binnen het boeddhisme dat het verbindt met Zuid-Korea, Japan en Guru Padmasambhava. Pakistan heeft onlangs de oprichting van de Gandhara Universiteit goedgekeurd en daarmee de oude Taxila Universiteit nieuw leven ingeblazen. Boeddhistische monniken uit Bhutan worden naar de mythische Odiyana in Swat gebracht als de geboorteplaats van Guru Padmasambhava. Onder de bescherming van ICDV vierde Pakistan dit jaar de Internationale Dag van Vesak, Boeddha’s geboortedag, verlichting en parinirvana. In Bangladesh heeft China de financiële en technische expertise voor het behoud van boeddhistische sites in Comilla bij Tripura uitgebreid.
Bangladesh
Prominente leden van de door China gesteunde Shugdenfactie binnen het Tibetaans boeddhisme, die verstoten zijn door de Dalai Lama, reisden volgens het persagentschap regelmatig naar Bangladesh om met de lokale boeddhistische geestelijkheid samen te werken. In Sri Lanka heeft China flinke donaties gedaan aan de verschillende Nikayas om de invloedrijke boeddhistische geestelijkheid in te schakelen.
Georkestreerde demonstraties tegen de Dalai Lama, die door China een wolf in monnikspij wordt genoemd, zijn intussen beëindigd. De leiding van de International Shugden Gemeenschap (ISC) besloot volgens het persbureau Reuters om vanaf 10 maart 2016 volledig te stoppen met het organiseren van demonstraties tegen de Dalai Lama. ISC organiseerde wereldwijd in vrijwel alle landen die de Dalai Lama bezoekt een campagne van intimidatie tegen de spiritueel leider door middel van demonstraties en andere uitingen. Reuters onderzocht de relatie tussen ISC en de communistische partij van China en stelde in december 2015 vast dat de communistische partij achter de protesten van ISC zit. Monniken zouden zijn betaald door de partij om de protesten te organiseren. De demonstranten zijn leden van een groepering die Dorje Shugden, een godheid in het Tibetaans boeddhisme aanbidt. De Dalai Lama ontmoedigt deze verering, en waarschuwde zijn volgelingen dat de godheid een schadelijke geest is. Dorje Shugden toegewijden beschuldigen de spiritueel leider hen te vervolgen en het Tibetaans boeddhisme te splitsen.