Tibetanen in India hebben China’s pogingen verijdeld om het boeddhisme in Tibet te vernietigen door sinds de jaren tachtig bijna dertigduizend monniken en nonnen in India op te leiden en terug te sturen naar Tibet. Daardoor gaven ze een nieuwe inpuls aan het bewaren van hun cultuur en het opbouwen van boeddhistische tempels.

Lobsang Sangay, foto Bianca Visser.

Dat heeft Lobsang Sangay, de leider van de Tibetaanse regering in ballingschap bekendgemaakt. Sangay sprak gisteren op een openbaar evenement georganiseerd door de Heritage Foundation, een Amerikaanse denktank. De politiek leider is momenteel in de VS. De premier stelde dat de invasie van China in Tibet de Chinezen dachten de Tibetaanse boeddhistische beschaving konden vernietigen en Tibet konden assimileren in een Chinees model.

Met de komst van de dertigduizend nonnen en monniken is het boeddhisme in Tibet nieuw leven ingeblazen. Tibetanen in Tibet omhelzen niet alleen het boeddhisme maar zelfs de tweede en derde generatie Tibetanen zijn zich zeer bewust van hun identiteit, zegt Sangay.

Bron BNN. Omslagfoto Pixabay.

Categorieën: Tibetaans boeddhisme
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu