De Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama viert vandaag de 80ste verjaardag van zijn troonsbestijging. De 14e Dalai Lama, geboren als Lhamo Thondup, was nog maar een peuter toen hij werd geïdentificeerd als de reïncarnatie van zijn voorganger. Tibetaanse boeddhisten geloven dat oudere boeddhistische monniken er na de dood voor kunnen kiezen om herboren te worden in het lichaam van een kind.

De Dalai Lama werd op 22 februari 1940 op 4 jarige leeftijd getroond als de belangrijkste spirituele leider van Tibet. Sindsdien is hij een spirituele leider van de Tibetanen, waarbij hij sterk pleitte voor geweldloosheid en in 1989 een Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn inspanningen om een autonoom Tibet tot stand te brengen.

Geboren in Tibet in 1935, heeft de 85-jarige spirituele leider het grootste deel van zijn leven in het naburige India doorgebracht. De Dalai Lama ontvluchtte Tibet na een mislukte opstand tegen het Chinese bewind in 1959 en woont nu in de Noord-Indiase heuvelstad Dharamsala, waar zijn aanhangers een regering in ballingschap leiden.

De Dalai Lama zegt dat hij streeft naar meer autonomie voor zijn geboorteland en niet naar onafhankelijkheid, terwijl China hem ervan beschuldigt een gevaarlijke separatist te zijn, een wolf in monnikspij. China heeft zijn invloed op het wereldtoneel gebruikt om internationale leiders aan te sporen de spirituele leider niet te ontmoeten. Dat is in enkele gevallen ook gelukt. Terwijl Amerikaanse politici juist wetten maken om de toenemende invloed van China op het leven in Tibet in te perken.

Bron VOA.

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek, Gezondheid, Boeddhisme, Tibetaans boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk