Het is volgens ingewijden aan koning Jigme Singye Wangchuk te danken dat de sociale en maatschappelijke hervormingen in wat genoemd wordt het boeddhistisch koninkrijk Bhutan- bekend door het bruto nationaal geluk, zonder problemen verlopen. De koning bedacht dat het het beste is om zijn volk geluk en democratie te geven voordat de onderdanen zelf de macht zouden grijpen in het feodale boeddhistische Bhutan waar mensenrechten van andersdenkenden met voeten worden getreden.

Deze koning is inmiddels afgetreden en in 2008 opgevolgd door zijn zoon. In hetzelfde jaar werden in Bhutan de eerste democratische verkiezingen gehouden. En dit jaar voor de derde keer op rij.

Het kleine Bhutan zit klem tussen de reuzen India en China die beiden hun invloed willen uitoefenen op het koninkrijk maar ook met elkaar verwikkeld zijn over de erkenning van elkaars grenzen. In 2013 werd Bhutan geconfronteerd met een plotselinge stijging van de brandstofprijzen nadat India de subsidies op kerosine en huishoudelijk gas had ingetrokken. India noemde het een ongelukkige technische fout, maar het achterliggende idee was om de zorgen van India over de toenadering tot China over te brengen. Een jaar eerder, in 2012, was de Bhutanese premier Jigme Thinley naar Rio de Janeiro gegaan en ontmoette daar de Chinese premier. In Bhutan, dat zich als een groene economie manifesteert, wordt het opwekken van energie door waterkracht steeds belangrijker, het land financiert er grotendeels zijn uitgaven mee. India neemt 80 procent van de uitvoer van Bhutan voor zijn rekening.

Onvermijdelijk moeten de Bhutanezen nadenken over manieren en middelen om formele diplomatieke betrekkingen met China aan te knopen zonder India voor het hoofd te stoten. Chinese goederen vormen nu al een derde van de import van Bhutanese consumentengoederen. Bhutan is zich bewust van de toenemende Chinese invloed in de regio en het zou volgens waarnemers van de Bhutanese politiek niet verwonderlijk zijn als de heersende politieke partij DNT de formele banden met China aanhaalt. De betrekkingen tussen India en Bhutan gaan volgens hen een cruciale en delicate fase in.

Bron BNN.

 

Categorieën: Natuur, Economie, Mensenrechten, Politiek, Boeddhisme, Milieu, Geluk
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk