Het boeddhisme is de inzet van een politiek machtsspel tussen India en China. India wil zich centraal stellen in het projecteren van de boeddhistische gedachte  in dat land en door het bereiken van pelgrims en toeristen die geïnteresseerd zijn in boeddhistische erfgoedsites in India.

China investeert in de infrastructuur in boeddhistische landen om zo de invloed te vergroten. In China zelf worden volgens het mensenrechtenmagazine Bitter Winter boeddhistische tempels gesloten, beelden verwijderd en beoefenaars verboden de religie uit te oefenen.

De Indiase premier Narendra Modi gaf afgelopen zaterdag tijdens een virtuele bijeenkomst van de ‘Dhamma Chakra Diwas’ die de eerste preek van Boeddha in Sarnath markeerde, hoog op over de historische  boeddhistische vindplaatsen en erfenis in zijn land en de eeuwenoude invloed van het boeddhisme in zijn land.

De gebeurtenis van de Internationale Boeddhistische Confederatie (IBC) nam Modi te baat om het boeddhisme in India te promoten, met name de historische plaatsen in dat land. Dat deed hij al eerder op de zogenoemde Vesakdag. Het evenement werd georganiseerd door het ministerie van Cultuur in Rashtrapati Bhavan en er was een virtuele deelname van leiders uit grote boeddhistische landen, waaronder Japan, Laos, Vietnam, Sri Lanka en Nepal, met uitzondering van China. Naast Tibetaanse boeddhisten die deelnamen aan de viering, maakte de Dalai Lama ook een video over de  Dhammachakra Pravartan viering.

China heeft de laatste tijd uitgebreid geïnvesteerd in infrastructuur (in verschillende landen)  om boeddhistische leiders voor zich in te nemen en de invloed in die landen te vergroten, maar Modi vertrouwt meer op verwijzingen naar de eeuwenoude boeddhistische traditie en plaatsen in India en Sri Lanka, afgezien van deelname aan het Boeddha Jayanti-evenement van de Indiase cultuurdienst eerder dit jaar. Organisaties zoals IBC hebben geholpen om op een meer geformaliseerde manier India’s connecties met vooraanstaande boeddhistische leiders in Oost-Azië en andere delen van de wereld te ontwikkelen.

In het kader van de verwachte toename van bezoek van boeddhistische pelgrims en toeristen aan India heeft de premier de aandacht gevestigd op de inspanningen van de regering om de boeddhistische vindplaatsen beter met elkaar te verbinden, lees te promoten. “Wij in India hebben veel van dergelijke (boeddhistische) sites. U weet hoe de mensen ook mijn parlementaire kiesdistrict Varanasi kennen – als de thuisbasis van Sarnath. We willen ons richten op connectiviteit met boeddhistische sites. Een paar dagen geleden kondigde het Indiase kabinet aan dat de luchthaven van Kushinagar een internationale luchthaven zal worden. Dit zal veel mensen, pelgrims en toeristen naar India brengen. Het zou ook economische kansen opleveren,” zei hij.

Modi sloot zich aan bij president Ram-Nath-Kovind om de voortdurende relevantie van de Boeddha te benadrukken. “Vandaag de dag vecht de wereld tegen buitengewone uitdagingen. Voor deze uitdagingen kunnen duurzame oplossingen komen uit de idealen van de Boeddha. In het verleden waren ze relevant. Ze zijn relevant in het heden. En ze zullen relevant blijven in de toekomst,” zei hij.

Minister Prahlad Patel van cultuur en toerisme presenteerde ook vijf delen van de ‘Mongoolse Kanjur’, een boeddhistische canonieke tekst in 108 delen die wordt beschouwd als de belangrijkste religieuze tekst in Mongolië, aan president Kovind en de ambassadeur van Mongolië Gonching Ganboid. Patel zei dat het ministerie zal proberen alle 108 delen te drukken voor alle kloosters in Mongolië.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Politiek, Boeddhisme, Geluk
Tags: , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk