De teamleider van Insight Myanmar is begonnen met een onderzoek naar de omstandigheden van de nonnen sinds de staatsgreep in Birma. Hij is bij een nonnenklooster in zijn gemeenschap langsgegaan om te proberen meer te weten te komen over de ontberingen waarmee zij momenteel te maken hebben.
Zoals velen al weten, hebben boeddhistische nonnen in Birma, zelfs in normale tijden, het vaak moeilijker dan monniken, omdat leken denken dat ze meer verdienste krijgen met het geven aan monniken. Dit komt omdat monniken worden gezien als meer religieus en respectwaardig, terwijl nonnen helaas worden gezien als meer seculier en niet zo religieus. Als gevolg daarvan moeten nonnen vaak meer op hun eigen middelen vertrouwen dan monniken, en moeten zij vaak harder werken om hetzelfde niveau van respect en steun van de gemeenschap te krijgen.
Vanmorgen sprak ik met een non die de leiding heeft over een op liefdadigheid gebaseerd weeshuis. Haar nonnenklooster biedt al vele jaren onderdak, voedsel en onderwijs aan jonge meisjes van verschillende etnische afkomst uit de afgelegen heuvelachtige gebieden van de gevechtszones. Deze jonge weesmeisjes worden door de nonnen liefdevol verzorgd tot zij volwassen zijn en aan een universiteit afstuderen of tot zij trouwen. Het hoofd en de stichtster van het nonnenklooster is nu in de 90. De uitvoerende nonnen dragen de verantwoordelijkheid van het nonnenklooster om voor de meisjes te blijven zorgen in deze moeilijke tijd.’
Het is geen kleine verantwoordelijkheid, vooral in deze tijd van crisis. Ze vertelde me: ‘Omdat de prijzen nu te veel stijgen, is het niet gemakkelijk om voor meer dan 100 meisjes te zorgen. We hebben het erg moeilijk.’
Misschien weet u dat de junta bankbiljetten ter waarde van 400 miljard Myanmar Kyats heeft laten drukken en dat de opper-generaal van het Myanmarese leger 330 miljard daarvan heeft verdeeld onder de opperministers van de verschillende regio’s en staten! De corrupte mensen worden steeds rijker terwijl de rest van ons, zelfs de kwetsbare mensen zoals deze nonnen, niet eens kunnen overleven.
Niet lang daarna daalde de waarde van de Myanmar Kyats plotseling, terwijl de prijzen van alle grondstoffen de pan uit rezen. Deze opgeleide leidinggevende non zei mij dat zij niet voor zichzelf kunnen huilen omdat alle leken-sponsors ook ontberingen doormaken. Zij vertelde al eerder dat het vroeger wel anders was; elke maand was volledig vol gepland met voedsel-donaties en dat de donateurs een datum moesten reserveren. Dat betekende dat de donateurs al dagen van tevoren de verantwoordelijkheid op zich namen zodat de nonnen zich geen zorgen hoefden te maken om voor eten te bedelen en zich konden concentreren op studie en kloosterdiscipline, net zoals de monniken.
Nu zijn er helaas maar een paar plaatselijke donoren en zij hebben het moeilijk om deze jonge meisjes te blijven voeden. Alle uitvoerende nonnen werken hard met verschillende middelen. Zelfs zij zijn zo bezorgd dat ze veel aan boeddhānussati meditatie doen om een hun mentale kracht te behouden; dit zei ze tegen me met een wrange glimlach. Ze besloot met een lange zucht dat het voedsel nu de eerste prioriteit is en dat ze op dit moment niet aan andere zaken voor zichzelf kunnen denken zoals onderwijs, gezondheidszorg, kleding en meisjesspullen. De nonnen moeten de meisjes drie maaltijden per dag geven.
Alleen dat. Gewoon nu eerst overleven, en dan later proberen te groeien in de Dhamma. Eén tegelijk.
Ja, dat is waar. Het is geen sinecure om voor meer dan honderd kinderen te zorgen en ik kan het goed begrijpen en voel met haar mee, want ik ben zelf vader van een jonge zoon en leider van een huishouden. Nadat ik het gesprek met haar had beëindigd, schoten me de woorden van een non van een ander nonnenklooster in Bagan te binnen: ‘De plaatselijke donateurs die vroeger om de 15 dagen een klein kopje aalmoezen-rijst gaven als ze aalmoezen gingen geven, kunnen nu een rijstlepel geven en degenen die vroeger een rijstlepel gaven, kunnen nu een tafellepel geven. Dat moet waar zijn!
Om deze en andere nonnen in Birma te helpen doen we ons best om fondsen te werven om vrouwelijke kloostergemeenschappen te steunen in een tijd dat er in het hele land weinig middelen zijn. Meer informatie op https://insightmyanmar.org/donation