In Europa groeide het boeddhisme ook, in die jaren zeventig. Maar hoe ging het verder met de ontwikkeling van het boeddhisme in eigen land?
EBU - European Buddhist Union
Tulpenboeddhisme: Hoe het boeddhisme in Nederland wortel heeft geschoten (3)
Het Amsterdamse zengroepje draaide om een kleine zendo aan de Haarlemmer Houttuinen, in het pand van het textielbedrijf van een bestuurslid dat naderhand beroemd is geworden als auteur van thrillers: Janwillem van de Wetering (1931-2008).
Duitsland – BDU actief in weken tegen racisme
Iedereen die onmenselijke, vernederende, fanatieke en extreemrechtse slogans verspreidt – inclusief racistische, antisemitische en anti-moslim uitspraken – mag geen ere- of fulltime posities bekleden in religieuze gemeenschappen.
Taigu – Percepties over Palestina, een essay voor boeddhisten
Gautama bevroeg en gaf raad aan wereldse heersers met snode plannen. Juist spreken, een van de onderdelen van het Achtvoudig Pad, was voor hem een middel om zijn middenweg aan de man te brengen. Dus waarom zou spreken in moeilijke omstandigheden een beletsel kunnen zijn voor boeddhisten en hun leraren? Wat is er mis met je verdiepen in de standpunten en gevoelens van anderen, voordat je in hun ogen genocide preekt wanneer je in een daad van protest uit volle borst de leuze ‘From the river to the sea’ scandeert om jouw steun voor de bevrijding van de een ten koste van de ander uit te drukken?
Verklaring EBU over Israël en Gaza
De geschiedenis leert ons dat uit haat alleen maar haat kan voortkomen, uit geweld alleen maar meer geweld. In elk gewelddadig conflict raken onschuldige mensen van alle kanten gewond en onze solidariteit en gebeden gaan in de eerste plaats naar hen uit.
Boeddha gaat naar school
Het Boeddhistisch Vormingsonderwijs (BVO) bestaat sinds 2018 en groeit. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de Boeddhistische Unie Nederland (BUN). De leraren zijn in het bezit van een onderwijsdiploma en volgen een training van het Centrum voor Vormings Onderwijs en een tweede training van de BVO. Via een intern platform kunnen de leraren hun ervaringen delen, wat wel en niet werkte in de lessen, hun materialen aanpassen of nieuwe bronnen toevoegen.
EBU: Europese Boeddhistische Unie en de BUN
De samenwerking met de EBU maakt dat de Boeddhistisch Unie Nederland (BUN) onderdeel is van een groter geheel van boeddhistische groepen in Europa en daar ook actief aan bijdraagt. Niet alleen is er nauw contact met andere nationale boeddhistische unies, maar de EBU is ook heel actief in het opstarten en opvolgen van gezamenlijke activiteiten.
NBA – Beknopt overzicht van het boeddhisme in Nederland
Het bezoek van Z.H. de Dalai Lama in 1973 bleek een ander hoogtepunt voor het boeddhisme in Nederland, waar in 1976 het eerste Tibetaans boeddhistisch centrum, Karma Deleg Chö Phel Ling, werd opgericht. Let ook in dit verband op: tempels die Tibetaanse, Thaise, Sri Lankaanse, Indonesische, Birmese, Vietnamese en Chinese boeddhistische ceremonies organiseren in heel Nederland, en hun gevarieerde bezoekers.
Heilzame en onheilzame structuren van groepen
Als een groep zich ‘Zen ‘ noemt maar elke verwijzing naar ‘boeddhisme’ ontbreekt, waarom wordt dan eigenlijk het woord ‘Zen’ in de aanduiding gebruikt ?
NBA-archief overgedragen aan bibliotheek UBL
Hoe gaat het met het Nederlands Boeddhistisch Archief (NBA). Dat bleek zaterdag 13 november tijdens de algemene ledenvergadering van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) die deze keer werd gehouden bij de Universiteitsbibliotheken Leiden (UBL).
Europese Boeddhistische Unie (EBU) nadrukkelijk meer aanwezig in Brussel
In september vorig jaar is een nieuw EBU-bestuur gekozen voor de komende 3 jaar. De meeste bestuursleden gaan door. BUN-voorzitter Michael Ritman vervult nu de functie van penningmeester. Verder zit onder meer het ethisch beleid in zijn portefeuille. De EBU is volop in beweging. Er is een nieuw multimediaal community platform gecreëerd waar alle leden […]
Tien jaar Boeddhistisch Dagblad
…
BUN-voorzitter Michael Ritman: ‘de waarheid van de dharma kan niet aangetast worden door wangedrag van een leraar’
Ritman: ‘Bij Rigpa was natuurlijk bekend dat Sogyal altijd veel ‘vriendinnetjes’ heeft gehad. Daar werd door oudere studenten niet moeilijk over gedaan. Hij was geen monnik en niet getrouwd. En het ging om relaties met volwassen vrouwen. Maar met de kennis van nu vind ik dat we dit met z’n allen nooit hadden mogen accepteren. Het is nu zonneklaar voor mij dat het ging om een machtsrelatie die gebruikt werd om seks af te dwingen met personen die in een positie van afhankelijkheid verkeerden. Dit is strafbaar seksueel misbruik, en niet minder dan dat.’
Studieweekeinde ‘Macht en misbruik in het boeddhisme’
De reden dat de BUN dit studieweekeinde organiseert is dat er op ledenvergaderingen van de BUN wel ruimte is voor bespreking van actuele ontwikkelingen, maar dat de tijd vaak ontbreekt om tot diepgaande kennisuitwisseling en discussie te komen. En er is heel veel kennis beschikbaar, zowel binnen als buiten het boeddhisme, die de organisatie graag toegankelijker wil maken.
EBU-congres over spreiding wijsheid en compassie in de Europese samenleving
EBU: ‘Het boeddhisme transformeert over de hele wereld naar een beter leven. Het helpt om in verzet te komen tegen onderdrukking, het lijden ervaren en biedt ons een alternatieve manier van leven, met inspiratie, vriendelijkheid en mededogen om met elkaar disharmonie, lokale en internationale conflicten aan te pakken.’
EBU veroordeelt geweld in Myanmar
De Europese Boeddhistische Unie onderschrijft de fundamentele beginselen van het boeddhisme, zoals reeds weergegeven door veel van ’s werelds meest vooraanstaande boeddhistische leiders in hun verklaring aan boeddhisten in Myanmar in december 2012.
Michael Ritman lid raad van bestuur EBU
Ron Mio Sop Eichhorn is de nieuwe voorzitter van de EBU en volgt Jamie Cresswell op, van 2011 tot september 2017 voorzitter.
Bescheiden viering vijfentwintig jaar BUN (1978)
De wedergeboorte van de in 1978 opgerichte unie zou grote gevolgen hebben. De Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) en de Boeddhistische Zendende Instantie, met boeddhistische geestelijke verzorgers in het gevangeniswezen, kwamen eruit voort.
Koninklijke Bibliotheek gaat website Vrienden van het Boeddhisme archiveren
De stichting Vrienden van het Boeddhisme (VvB) wil – zonder voorkeur voor een bepaalde richting of stroming – de kennis van de beginselen van het boeddhisme bevorderen en de praktische toepassing van deze beginselen aanmoedigen.
EBU wil dharma in Europa van betekenis laten zijn
De verkiezing afgelopen juni van EBU-vertegenwoordiger Michel Aguilar als voorzitter van de het Comité voor Mensenrechten binnen de Raad van Europa, is een eerste algemeen zichtbaar succes op dit gebied.
Boeddhist Michel Aguilar voorzitter mensenrechtencomité Raad van Europa
Historisch moment voor het boeddhisme in Europa. De Fransman is gisteren gekozen tot voorzitter van het comité van de mensenrechten van de conferentie van INGO’s in de Raad van Europa.
BUN en BOS: ‘Alles op alles zetten om te kunnen blijven uitzenden’
Als de BOS als kleine levensbeschouwelijke 2.4.2 omroep in ons publieke omroepbestel gaat verdwijnen- en daar lijkt het op dit moment wel op, dient zich de mogelijkheid aan om via internet de programma’s bij kijker en luisteraar af te leveren. Steeds meer mensen kijken en beluisteren op die manier hun programma’s.
BUN weer lid van Europese Boeddhistische Unie
Niet overal in Europa kan het boeddhisme zo gemakkelijk groeien en bloeien als in Nederland. BUN-voorzitter André Kalden: ‘Bij ons zijn sommige zaken zo vanzelfsprekend, zoals vrijheid van meningsuiting en religie, en het recht op vereniging, terwijl die in sommige Europese landen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn en nog bevochten moeten worden.’