De Europese Boeddhistische Unie (EBU) heeft tijdens de jaarvergadering in Polen op 24 september 2017 het geweld in Myanmar (Birma) tegen de Rohingya moslims in dat land veroordeelt. De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) is lid van de EBU en ondersteunt deze verklaring.

De EBU zegt bezorgd te zijn over de situatie in Myanmar waar het gaat over het gebrek aan respect voor de mensenrechten en het gebruik van geweld met doden tot gevolg. De EBU zegt kennis te dragen van meldingen van moord, mishandeling, honger, ziekte, verkrachting, het systematisch platbranden van woningen van Rohingya en het leven in ballingschap (in onder andere Bangladesh)

ebu logoDe Europese Boeddhistische Unie onderschrijft de fundamentele beginselen van het boeddhisme, zoals reeds weergegeven door veel van ‘s werelds meest vooraanstaande boeddhistische leiders in hun verklaring aan boeddhisten in Myanmar in december 2012:

“Wij wensen te bevestigen aan de wereld en u te ondersteunen in het beoefenen van de meest fundamentele boeddhistische beginselen van niet-schaden, wederzijds respect en mededogen. Deze fundamentele principes onderwezen door de Boeddha zijn de kern van de boeddhistische praktijk:

  • Boeddhistisch onderwijs is gebaseerd op de voorschriften van het afzien van doden en het veroorzaken van schade (lijden).
  • Boeddhistisch onderwijs is gebaseerd op mededogen en wederzijdse zorg.
  • Boeddhistisch onderwijs kent respect voor iedereen, ongeacht klasse, kaste, ras of geloof. “

Als Europese boeddhisten komen wij op voor deze waarden en we bevestigen onze solidariteit met alle slachtoffers van vervolging, geweld en leed. Onze wens is die voor het herstel van vrede, geweldloosheid en eerbiediging van de mensenrechten, alsmede het scheppen van de voorwaarden voor alle etnische groeperingen in Myanmar om in vreedzame co-existentie en gelijkheid met elkaar te leven. ”

Europese Boeddhistische Unie, in vergadering bijeen in het boeddhistisch ontmoetingscentrum Benchen Karma Kamtsang in Jaktorów, Polen, 24 September 2017.

Leven van de boeddhistische organisaties binnen de EBU in Polen bijeen.

 

Categorieën: Boeddhisme, BUN, EBU, Nieuws
Tags: , , , , ,

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk

Menu