Het Birmese leger zegt dat het afgelopen zondag in twee massagraven in het dorp Ye Baw Kya in de regio Rakhine de lichamen van achtentwintig Hindoes heeft gevonden. Andere bronnen maken melding van vijfenveertig dode Hindoes, onder wie vrouwen en kinderen onder de leeftijd van tien jaar. Op foto’s zijn lichamen te zien in een vergevorderde staat van ontbinding. Het leger en overlevende Hindoes in dat dorp beschuldigen militante Rohingya moslims van de moorden. De ware toedracht is onduidelijk, het gebied staat onder controle van het Birmese leger.

Het dorp waar de lichamen werden gevonden ligt in de buurt van een cluster van hindoeïstische en islamitische gemeenschappen in Noord Rakhine, genaamd Kha Maung Seik. Dorpelingen vertellen dat op 25 augustus leden van het bevrijdingsleger Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) het dorp aanvielen en dorpelingen om het leven brachten. Duizenden Hindoes zijn inmiddels gevlucht uit dorpen waar ze ooit naast moslims woonden. Het Birmese leger spreekt van een aanval door de ‘ARSA extremistische Bengaalse terroristen in de regio Rakhine.’ De Rohingya moslims worden illegale migranten uit Bangladesh genoemd. Militanten van de ARSA worden beschuldigd van het aanvallen van Birmese politieposten en legerbases in augustus dit jaar.

Meer dan 430.000 Rohingya zijn in een maand tijd de regio ontvlucht en zochten hun heil in Bangladesh om uit handen van het Birmese leger te blijven. Ongeveer 30.000 Hindoes en boeddhisten in het gebied zijn ook getroffen door het geweld. Beide gemeenschappen vertelden het persbureau AFP dat ze werden geterroriseerd door militanten van de Rohingya. Zo zouden ze zijn aangevallen met stokken en messen. Er gaan geruchten dat Hindoe vrouwen zijn ontvoerd door militante moslims.

De noordelijke regio Rakhine is de thuisbasis van etnische Rakhine boeddhisten, Hindoes en een groot aantal andere groepen. Religieuze spanningen zijn er al jaren maar leidden sporadisch tot uitbarstingen van geweld.

Bron BNN, AFP, buitenlandse media, News24

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op ‘Birmees leger vindt massagraven met omgebrachte Hindoes’

  1. kees moerbeek schreef:

    De propagandaoorlog is op stoom. Er zijn geo-politieke belangen, verhuld als bekeringsdrift vanuit bepaalde Golfstaten in het spel. Daar tegenover staat de ‘danse macabre’ van het militaire regime in Birma en de democratische hervormingen in Birma.
    https://www.youtube.com/watch?v=WCmAIMgNon4