De Verenigde Naties (VN) heeft gisteren gewaarschuwd dat Facebook misbruikt wordt voor de verspreiding van haat en het aanzetten tot etnisch geweld in Birma (Myanmar). Ultranationalistische boeddhistische monniken zetten op dit platform aan tot haat en geweld tegen Rohingya moslims en andere minderheden in het land, zo waarschuwt de VN.

Mensenrechtenspecialisten van de VN zijn op zoek naar een mogelijke volkerenmoord in Rakhinestaat, waar de Rohingya woonden tot ze vanaf augustus vorig jaar naar Bangladesh vluchtten om uit handen te blijven van het Birmese leger en boeddhistische bendes. Meer dan 600.000 Rohingya ontvluchtten Birma. Duizenden mensen, mannen, vrouwen en kinderen kwamen volgens mensenrechtenorganisaties om het leven door geweld.

Door de waarschuwing van de VN liggen sociale media opnieuw onder vuur nadat ze al eerder beticht werden van het verspreiden van nepnieuws. De regering van Sri Lanka wil de toegang tot Facebook, WhatsApp en Instagram blokkeren in een poging om haar eigen moslimminderheid te beschermen tegen geweld van boeddhistische bendes. Facebook wordt door critici een ‘veelkoppig monster’ genoemd dat niet of nauwelijks meer in bedwang te houden is.

Bron BNN.

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk