De regering van Bangladesh zou moeten overwegen om de tienduizenden Rohingyavluchtelingen in zogenoemde sub-kampen te verplaatsen naar locaties die hen in staat stellen in hun eigen onderhoud te voorzien. Bangladesh houdt ontwikkelingen op dat gebied tegen omdat de regering van mening is dat de opvang van de uit Birma gevluchte Rohingya tijdelijk is. Zo meldt Human Rights Watch (HRW) in een gisteren verschenen rapport.

De kampen waar de Rohingya verblijven zijn overvol, de bewoners lopen het risico op overdraagbare ziekten, branden, oplaaiingen van geweld in de gemeenschap en huiselijk en seksueel geweld. Er kunnen geen permanente structuren worden gebouwd in het kamp omdat de regering van Bangladesh erop staat dat het verblijf tijdelijk is. De vluchtelingen worden daardoor gedwongen te leven op steile hellingen en oerwouden.

In het verslag wordt er ook op gewezen dat de regering van Bangladesh zich verzet tegen de schoolopleiding van Rohingya-kinderen, die nu deel uitmaken van een tijdelijk onderwijssysteem waarin geen docenten zijn opgenomen. In het HRW-rapport wordt gesuggereerd dat de regering van Bangladesh de vluchtelingen naar een veiliger, minder druk en vlakker land zou moeten verplaatsen dat in de buurt ligt van de Ukhia-kanton waar zich het grote basiskamp bevindt.

In het verslag wordt ook verwezen naar de 120.000 vluchtelingen die in het gebied aan de Birmese -Bangladesh-grens wonen en die geen vrij verkeer hebben, niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, geen toegang hebben tot basisonderwijs of gezondheidsdiensten en geen staatsburgerschap hebben. De regering van Birma heeft gezegd dat de Rohingya naar Birma terug kunnen keren, maar dat noemt de HRW een farce.

Birma heeft niet gereageerd op het rapport, hoewel het land verantwoordelijk wordt gehouden voor misdaden tegen de menselijkheid na de start van de etnische zuiveringsactie tegen de Rohingya ongeveer een jaar geleden.

Bron HRW.

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk