Birmese soldaten hebben in de deelstaat Rakhine en daarbuiten systematisch Rohingya vrouwen verkracht. Dat stelt de speciale VN-gezant Pramila Patten die in Bangladesh sprak met de naar dat land gevluchte slachtoffers.

Ze zegt gruwelijke verhalen te hebben gehoord van verkrachting en groepsverkrachting, veel van de vrouwen en meisjes zijn volgens Patten gestorven als gevolg van de verkrachting. Volgens haar gaat het om een patroon van wijdverbreide wreedheden, inclusief seksueel geweld tegen Rohingya vrouwen en meisjes vanwege hun moslim achtergrond. Sommige vrouwen werden door de militairen langere tijd gevangen gehouden en meerdere malen verkracht. Ook zou er sprake zijn geweest van ‘seksuele slavernij in militaire gevangenschap’.

Ongeveer 610.000 Rohingya en andere leden van minderheden in Birma zijn sinds 25 augustus naar Bangladesh gevlucht. Op die dag begon het Birmese leger aan een zuivering van het gebied om moslim extremisten het zwijgen op te leggen nadat die politieposten en legerbases in Birma hadden aangevallen. De kampen puilen uit en elk moment wordt een uitbraak van besmettelijke ziekten verwacht. Onder de vluchtelingen bevinden zich veel kinderen van wie de ouders zijn vermoord.

Bron BNN

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten, Krijgsmacht
Tags: , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk